Facebook vroeg ziekenhuizen om medische dossiers
Facebook heeft aan meerdere grote Amerikaanse ziekenhuizen gevraagd om geanonimiseerde gegevens over patiënten te delen. Dat melden Amerikaanse media. De bedoeling was om de gegevens te combineren met Facebookdata, om zo uit te vinden welke patiënten extra zorg nodig zouden hebben.
Delen per e-mail
De techgigant stuurde een cardioloog op pad om te spreken met diverse gezondheidsorganisaties over het delen van data. Die gegevens zouden gebruikt worden voor de medische wetenschap. Het plan kwam echter nooit echt van de grond. Een woordvoerder van Facebook laat weten aan CNBC: ,,Dit werk is niet verder gekomen dan de planningsfase en we hebben geen data ontvangen, gedeeld of geanalyseerd."
Het idee was om medische gegevens te combineren met de kennis van Facebook over een bepaalde persoon, om zo betere zorg te kunnen leveren. Zou bijvoorbeeld uit Facebookdata blijken dat een oudere weinig vrienden in de buurt heeft wonen of weinig steun krijgt van de buurt, dan zou het systeem kunnen besluiten om een verpleegster naar die persoon te sturen na een zware medische ingreep.
Geanonimiseerd
Consumenten zijn er nooit van uitgegaan dat hun gegevens op deze manier gebruikt zouden worden
Het American College of Cardiology was een van de organisaties waar Facebook mee sprak. CEO Cathleen Gates laat weten: ,,Voor het eerst in de geschiedenis delen mensen online informatie over zichzelf waarmee hun gezondheid verbeterd zou kunnen worden. Onze organisatie wil de cardiovasculaire zorg en de hartgezondheid verbeteren. Om die reden zijn wij in gesprek gegaan met Facebook over het gebruik van geanonimiseerde Facebookdata in combinatie met onze geanonimiseerde data. Dit moet het wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van social media bij de preventie en behandeling van hartziekten verder helpen. Deze samenwerking bevindt zich in een vroeg stadium, waarbij we er aan beide kanten alles aan doen om privacy, transparantie en wetenschappelijke correctheid te garanderen."
Zouden de twee partijen de plannen daadwerkelijk doorzetten, dan kan dat tot flinke problemen leiden. Aneesh Chopra, directeur van e-healthbedrijf CareJourney laat weten aan CNBC: ,,Consumenten zijn er nooit van uitgegaan dat hun gegevens op deze manier gebruikt zouden worden. Als Facebook doorzet, zou ik op mijn hoede zijn voor pogingen om gebruikersdata opnieuw te gebruiken zonder dat die gebruikers daar toestemming voor hebben gegeven."
Laag pitje
Het lijkt er echter op dat door het recente schandaal rond Cambridge Analytica de plannen nu op een laag pitje staan. Facebook laat weten: ,,We hebben vorige maand besloten dat we deze gesprekken even op pauze zetten, zodat we ons op ander belangrijk werk kunnen richten, zoals het beter beschermen van gegevens van mensen en het scheppen van meer duidelijkheid over hoe die data wordt gebruikt in onze producten en diensten."
Facebook ligt onder een vergrootglas nadat vorige maand bekend werd dat via een externe app de gegevens van miljoenen mensen zijn gelekt. CEO Mark Zuckerberg bood daar eerder deze week zijn excuses voor aan, maar is niet van plan om op te stappen. ,,Ik ben dit bedrijf begonnen, ik leid het, ik ben verantwoordelijk voor wat er gebeurt", zo stelde hij. Volgende week zal hij zich voor de rechter verantwoorden.
Grindr
Facebook zou trouwens niet de eerste zijn die in opspraak raakt door het delen van medische gegevens. Eerder deze week werd namelijk bekend dat homo-datingapp Grindr data over hiv-besmetting heeft gedeeld met bedrijven. De privacy en veiligheid van de betrokkenen zou daarbij volgens Grindr niet in het geding zijn geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Microsoft Word gaat woorden voorspellen met AI
Microsoft gaat het tekstverwerkingsprogramma Word uitbreiden met kunstmatige intelligentie (AI), die op basis van wat een gebruiker getypt heeft, voorspelt welke woorden daarop volgen. De voorspelde tekst wordt in het grijs getoond en de suggestie kan met een druk op de tab-toets overgenomen worden. Weigeren kan ook. -
Mark Zuckerberg diep door het stof: Facebookproblemen gaan nog jaren duren
Het gaat nog jaren duren voordat Facebook misbruik voorgoed grotendeels kan uitbannen. Dat heeft oprichter en topman Mark Zuckerberg woensdagavond gezegd tijdens een wereldwijde persconferentie, waarin hij diep door het stof ging voor alle schandalen rond het sociale netwerk. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Facebookschandaal groter dan gedacht, ook Nederlanders getroffen
Maar liefst 87 miljoen mensen zijn getroffen door datamisbruik door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Dat laat Facebook weten in een verklaring. Tot 89.000 Nederlanders zijn slachtoffer. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
PREMIUM
Wat schreef Jacques in 1697 aan zijn neef? Verzegelde brief eindelijk te lezen door nieuwe technologie
Met een nieuwe technologie is het een internationaal onderzoeksteam gelukt om een verzegelde brief uit de zeventiende eeuw digitaal te lezen. De brief is onderdeel van de Brienne Collectie van museum Beeld en Geluid in Den Haag. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Claim tegen Facebook wegens misbruik data vrijwel kansloos
Facebook zat fout door zo slordig om te gaan met privé-gegevens van naar schatting 89.000 Nederlanders. Wie een schadevergoeding verwacht, komt echter van een koude kermis thuis.