Volledig scherm
De plannen van Facebook staan momenteel op een laag pitje. © AP

Facebook vroeg ziekenhuizen om medische dossiers

Facebook heeft aan meerdere grote Amerikaanse ziekenhuizen gevraagd om geanonimiseerde gegevens over patiënten te delen. Dat melden Amerikaanse media. De bedoeling was om de gegevens te combineren met Facebookdata, om zo uit te vinden welke patiënten extra zorg nodig zouden hebben.

De techgigant stuurde een cardioloog op pad om te spreken met diverse gezondheidsorganisaties over het delen van data. Die gegevens zouden gebruikt worden voor de medische wetenschap. Het plan kwam echter nooit echt van de grond. Een woordvoerder van Facebook laat weten aan CNBC: ,,Dit werk is niet verder gekomen dan de planningsfase en we hebben geen data ontvangen, gedeeld of geanalyseerd."

Het idee was om medische gegevens te combineren met de kennis van Facebook over een bepaalde persoon, om zo betere zorg te kunnen leveren. Zou bijvoorbeeld uit Facebookdata blijken dat een oudere weinig vrienden in de buurt heeft wonen of weinig steun krijgt van de buurt, dan zou het systeem kunnen besluiten om een verpleegster naar die persoon te sturen na een zware medische ingreep.

Geanonimiseerd

Quote

Consumen­ten zijn er nooit van uitgegaan dat hun gegevens op deze manier gebruikt zouden worden

Het American College of Cardiology was een van de organisaties waar Facebook mee sprak. CEO Cathleen Gates laat weten: ,,Voor het eerst in de geschiedenis delen mensen online informatie over zichzelf waarmee hun gezondheid verbeterd zou kunnen worden. Onze organisatie wil de cardiovasculaire zorg en de hartgezondheid verbeteren. Om die reden zijn wij in gesprek gegaan met Facebook over het gebruik van geanonimiseerde Facebookdata in combinatie met onze geanonimiseerde data. Dit moet het wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van social media bij de preventie en behandeling van hartziekten verder helpen. Deze samenwerking bevindt zich in een vroeg stadium, waarbij we er aan beide kanten alles aan doen om privacy, transparantie en wetenschappelijke correctheid te garanderen."

Zouden de twee partijen de plannen daadwerkelijk doorzetten, dan kan dat tot flinke problemen leiden. Aneesh Chopra, directeur van e-healthbedrijf CareJourney laat weten aan CNBC: ,,Consumenten zijn er nooit van uitgegaan dat hun gegevens op deze manier gebruikt zouden worden. Als Facebook doorzet, zou ik op mijn hoede zijn voor pogingen om gebruikersdata opnieuw te gebruiken zonder dat die gebruikers daar toestemming voor hebben gegeven."

Volledig scherm
Mark Zuckerberg © REUTERS

Laag pitje

Het lijkt er echter op dat door het recente schandaal rond Cambridge Analytica de plannen nu op een laag pitje staan. Facebook laat weten: ,,We hebben vorige maand besloten dat we deze gesprekken even op pauze zetten, zodat we ons op ander belangrijk werk kunnen richten, zoals het beter beschermen van gegevens van mensen en het scheppen van meer duidelijkheid over hoe die data wordt gebruikt in onze producten en diensten."

Facebook ligt onder een vergrootglas nadat vorige maand bekend werd dat via een externe app de gegevens van miljoenen mensen zijn gelekt. CEO Mark Zuckerberg bood daar eerder deze week zijn excuses voor aan, maar is niet van plan om op te stappen. ,,Ik ben dit bedrijf begonnen, ik leid het, ik ben verantwoordelijk voor wat er gebeurt", zo stelde hij. Volgende week zal hij zich voor de rechter verantwoorden.

Grindr

Facebook zou trouwens niet de eerste zijn die in opspraak raakt door het delen van medische gegevens. Eerder deze week werd namelijk bekend dat homo-datingapp Grindr data over hiv-besmetting heeft gedeeld met bedrijven. De privacy en veiligheid van de betrokkenen zou daarbij volgens Grindr niet in het geding zijn geweest.