Facebook-werknemers uiten kritiek op beleid van Zuckerberg over politieke advertenties
Meer dan tweehonderd werknemers van Facebook hebben een brief, gericht aan CEO Mark Zuckerberg en zijn naaste medewerkers, ondertekend waarin kritiek wordt geuit op het beleid van het bedrijf over politieke advertenties. Zo mogen politici politieke advertenties plaatsen, ook als de inhoud niet klopt. Kiezers moeten zelf kunnen bepalen wat wel en niet waar is, luidt het beleid van Facebook. ‘The New York Times’ publiceerde vandaag de bezorgde brief van de Facebook-werknemers.
Zuckerberg zei eerder deze maand tijdens een toespraak dat Facebook geen politieke advertenties checkt op hun feitelijke waarheid. “We kiezen daar niet voor om politici te helpen, maar omdat we denken dat mensen zelf moeten zien wat politici zeggen. En als de inhoud nieuwswaardig is, zullen we dit niet offline halen, ook al is dit in tegenspraak met onze richtlijnen.”
Volgens de topman is zijn bedrijf “een voorvechter en een bastion van vrije meningsuiting”. “Politieke advertenties zijn een belangrijke manier om je stem te kunnen laten horen, vooral voor lokale kandidaten, nieuwe uitdagers en belangengroepen die anders niet veel media-aandacht krijgen. Het verbannen van politieke advertenties bevoordeelt zittende politici en wie media-aandacht krijgt”, klonk het toen.
Onvrede
In de brief, die door 250 werknemers werd ondertekend, uiten de personeelsleden hun ongenoegen over het beleid van Facebook over politieke advertenties. “We zijn bezorgd dat we op deze manier de goede stappen die onze productteams de afgelopen twee jaar hebben gezet op het gebied van integriteit, teniet doen. (...) Ons beleid rond het fact-checken van politici of mensen die zich verkiesbaar hebben gesteld, is een gevaar voor waar Facebook voor staat”, schrijven de medewerkers.
De personeelsleden willen graag met Zuckerberg “naar oplossingen zoeken” voor de toekomst. De focus moet daarbij zowel liggen op de zakelijke belangen als op de mensen die Facebook gebruiken. In de brief worden al enkele voorstellen gedaan. Zo vinden de werknemers dat het duidelijker moet zijn wanneer het om een politieke advertentie gaat. Ook moeten dergelijke advertenties op dezelfde manier behandeld worden als normale advertenties.
Lakse aanpak
De brief circuleert al twee weken op Facebook Workplace, een platform dat gebruikt wordt voor interne communicatie binnen Facebook. Vandaag werd de brief door de krant ‘The New York Times’ gepubliceerd. Facebook telt ongeveer 35.000 werknemers. Bertie Thomson, een woordvoerder van Facebook, laat aan ‘The New York Times’ weten dat het bedrijf bij zijn besluit blijft om “politieke boodschappen niet te censureren”.
In de afgelopen jaren lag Facebook regelmatig onder vuur wegens de lakse aanpak van fake nieuwsberichten en desinformatie en het onvermogen van het bedrijf om gewelddadige content die zich via het netwerk als een olievlek over de hele wereld verspreidde, snel offline te halen. Daarop werd al meermaals opgeroepen tot nieuwe, strengere regelgeving.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Facebook-moeder Meta schrapt nog eens 10.000 banen
Facebook-moederbedrijf Meta Platforms gaat nog eens 10.000 extra banen schrappen om kosten te besparen. In november had Meta, dat ook eigenaar is van WhatsApp en Instagram, al aangekondigd dat er 11.000 arbeidsplaatsen gingen verdwijnen. -
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Zo voorkom je dat je per ongeluk een telefoongesprek beëindigt
Als je midden in een belangrijk telefoongesprek zit, wil je niet per ongeluk ophangen. Met deze tips verklein je de kans dat dit gebeurt. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUM8
Nieuwste trends in speelgoedland: kinderen spelen niet meer buiten, maar in virtuele wereld
Lego voor grote mensen, Barbies in een rolstoel. Speelgoed verandert in rap tempo, blijkt op de grootste speelgoedbeurs ter wereld. Expert Emile Kalis licht de nieuwste trends eruit. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Jonger dan 18 en meer dan een uur op TikTok? Dan heb je pincode nodig
Socialmedia-app TikTok introduceert binnenkort een timer die ervoor zorgt dat jongeren onder de 18 jaar een pincode moeten invoeren als zij de app langer dan een uur gebruiken. Het netwerk doet dit vanwege kritiek dat de app verslavend zou zijn voor jongeren.