Facebookschandaal groter dan gedacht, ook Nederlanders getroffen
Maar liefst 87 miljoen mensen zijn getroffen door datamisbruik door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Dat laat Facebook weten in een verklaring. Tot 89.000 Nederlanders zijn slachtoffer.
Facebook Chief Technology Officer Mike Schroepfer schreef vandaag in een blogpost dat het overgrote deel van de 87 miljoen mensen in Amerika woont. Het aantal getroffen gebruikers werd eerder nog geschat op 50 miljoen. De nieuwe schatting komt een week voordat CEO Mark Zuckerberg zich voor de rechter mag verantwoorden.
Facebookwoordvoerster Tineke Meijerman bevestigt dat er ook Nederlanders getroffen zijn. Dat zijn er maximaal zo'n 89.000. Dit zijn met name mensen die bevriend zijn of waren met Amerikaanse getroffenen. Slechts 28 Nederlanders logden zelf in via de app die data doorspeelde aan Cambridge Analytica.
Ophef
De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookgebruikers. In een conference call met journalisten ging Zuckerberg woensdagavond diep door het stof: ,,Het is nu duidelijk dat we niet genoeg gedaan hebben om er zeker van te zijn dat de producten van Facebook niet misbruikt konden worden. Dat was een enorme fout. Het was mijn fout. Ik heb duidelijk een fout gemaakt door fake nieuws af te doen als 'gek'. Het was te onbezonnen."
De Facebookoprichter maakte eerder al excuses en beloofde beterschap. Het techbedrijf heeft inmiddels 15.000 mensen ingezet om de veiligheid en de inhoud van berichten te garanderen. Facebook zag sinds het schandaal miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.
Ik heb duidelijk een fout gemaakt door fake nieuws af te doen als 'gek'
Persoonlijkheidstest
Global Science Research, een onderzoeksbedrijf, verzamelde begin 2014 informatie via een ogenschijnlijk onschuldige app die 'thisisyourdigitallife' heet. Via de app, die volgens Facebook 270.000 keer is gedownload, konden mensen een vergoeding krijgen om een soort persoonlijkheidstest te doen. De app kreeg zo toegang tot gegevens over tientallen miljoenen Amerikanen.
Het onderzoeksbedrijf sluisde de informatie vervolgens door naar Cambridge Analytica, dat verbonden was aan de Trump-campagne in 2016. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.
Check
Vanaf komende maandag kunnen Facebookgebruikers via een link bovenaan hun newsfeed zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze hebben gedeeld met die apps. Zij kunnen dan ook direct apps verwijderen die ze niet langer willen gebruiken. Facebook zal maandag ook bekend maken van welke Nederlanders er onbedoeld informatie is gedeeld met Cambridge Analytica.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Facebook-gebruikers naar rechter om privacyschending
Drie gebruikers van de Facebook Messenger-app zijn gisteren een zaak begonnen tegen Facebook. Ze zeggen dat het sociale netwerk hun privacy heeft geschonden door gegevens van hun telefoongesprekken en berichten te verzamelen. -
Facebook past privacy-instellingen aan
Facebook heeft zijn privacy-instellingen op zijn platformen beter zichtbaar gemaakt. Ook is het gebruikers eenvoudiger gemaakt om gegevens te wissen. Aanleiding is het schandaal rond misbruik van gebruikersinformatie. -
Facebook opnieuw in verlegenheid door uitgelekte memo
Horrormaand maart lijkt voor Facebook een passend einde te krijgen. Het techbedrijf wordt in verlegenheid gebracht door een uitgelekte memo van Andrew Bosworth, een van de hoogste managers van het bedrijf. Daarin schrijft hij dat Facebook sowieso wil groeien, ook als het platform gebruikt wordt voor kwalijke doeleinden. Eerder kwam het bedrijf in opspraak door de manier waarop het met privacy omgaat. -
Video
Facebookbaas Mark Zuckerberg gaat zich verantwoorden voor datalekschandaal
Facebookbaas Mark Zuckerberg gaat komende maand zelf getuigen voor het Amerikaans parlement over het schandaal rond het misbruik van gebruikersinformatie. Dat zeggen bronnen binnen het techbedrijf tegen CNN. De druk vanuit de politiek, media en samenleving zou het onmogelijk maken om weg te blijven.
-
Mark Zuckerberg diep door het stof: Facebookproblemen gaan nog jaren duren
Het gaat nog jaren duren voordat Facebook misbruik voorgoed grotendeels kan uitbannen. Dat heeft oprichter en topman Mark Zuckerberg woensdagavond gezegd tijdens een wereldwijde persconferentie, waarin hij diep door het stof ging voor alle schandalen rond het sociale netwerk. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.