Volledig scherm
© ANP XTRA

Facetime niet meer te gebruiken na ontdekking truc die afluisteren mogelijk maakte

Apple heeft de mogelijkheid om groepsgesprekken via Facetime te voeren tijdelijk offline gehaald, nadat meerdere gebruikers een fout hadden ontdekt. Die ‘bug’ maakte het mogelijk om mensen af te luisteren via de dienst.

Gebruikers konden van elke iPhone, iPad of Mac die groepsgesprekken op Facetime ondersteunt de audio afluisteren. Ook videobeelden konden ongevraagd bekeken worden, meldt het Amerikaanse 9to5 Mac. Dat deden gebruikers door tijdens het laten overgaan van een privégesprek, een groepsgesprek te maken door het eigen telefoonnummer toe te voegen. Daardoor stuurt de ontvangende iPhone, iPad of Mac direct live audio of video door, zonder dat de ontvanger het gesprek opneemt of weigert.

Apple erkent het bestaan van het probleem en zegt dat een definitieve oplossing voor de softwarefout later deze week zal komen in een update. Inmiddels heeft Apple om kwart over vier maandagnacht Nederlandse tijd Facetime offline gehaald, blijkt uit de statuspagina. Dat voorkomt dat kwaadwillende de bug kunnen misbruiken.

De fabrikant voegde groepsgesprekken in Facetime toe in iOS 12.1. De bug werkt met video op een iPhone 6s of later, iPad Air 2 of later of iPad mini 4 of later. De bug werkt met audio vermoedelijk ook op eerdere modellen die iOS 12.1 ondersteunen, zoals de iPhone 5s of 6.