Een foto die is geplaatst door Social Media Week Rotterdam (@smwrotterdam) op

'Fashionbloggers bereiken veel door retehard te werken'

Social Media WeekVijf hardwerkende Rotterdamse jongeren staan komend najaar centraal in een nieuw programma van de publieke omroep. Eén van die jongeren is de 23-jarige fashionblogger en ondernemer Jolique Möller, die vrijdag tijdens Social Media Week Rotterdam sprak voor een volle zaal (met niet alleen vrouwen!) om te vertellen over haar bedrijf Ilovefashionbloggers en over haar nieuwe start-up: The Network.

Volledig scherm
© Social Media Week
Quote

Meisjes die uit het niets beginnen met het plaatsen van leuke foto's op instagram leven in een `fashion­blog­bub­ble'

Jolique Möller

Jolique begon als 19-jarige met bloggen tijdens een studieperiode in Miami. Continu skypen en mailen met het thuisfront vond ze veel werk, en middels een blog kon ze iedereen tegelijkertijd op de hoogte houden. Haar blog veranderde, mede door haar voorliefde voor mode, langzamerhand van een dagboekje met dagelijkse beslommeringen in een veelgelezen blog over fashion.

Nu, ruim vier jaar later, begeleidt ze jonge fashionbloggers en laat ze modemerken, volgers en bloggers samenkomen op een door haar gerealiseerd platform: Ilovefashionbloggers.com. En met succes: dit jaar won ze de Rotterdamse startersprijs waardoor ze met haar bedrijf een jaar lang een kantoorruimte én een personal-assistent won in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam.

Hoewel haar site een succes is gebleken, is Jolique al even bezig met haar nieuwe project: The Network. Een plek waar bedrijven in een soort database op zoek kunnen gaan naar de juiste blogger om voor hen een bepaald product of merk te promoten. Naast kledingmerken kunnen ook producenten van voeding, health-, lifestyle en interieurproducten in hun zoektocht naar een specifieke blogger op de nieuwe site terecht.

Reteveel concurrentie
Jolique, tegenwoordig meer aan het ondernemen dan aan het bloggen, is het fasionblog-leven nog niet vergeten. Vol inlevingsvermogen vertelt ze over het leven van bekende Nederlandse bloggers als Negin Mirsalehi (2,4 miljoen volgers op Instagram) en Queen of Jetlags (152.000 volgers). ,,Die meiden, die gaan echt stuk", vertelt ze. ,,Je gaat van hot naar her, er is 'reteveel' concurrentie en veel van de meisjes kijken elkaar gewoon niet aan". Echt lief is het bloggerwereldje dus niet.

En hoe mooi, schoon en rustig de foto's op Instragram van de bekende bloggers ook mogen lijken, het is kei- en keihard werken, aldus Jolique. Om het te redden als succesvolle fashionblogger moet je veel willen investeren, zowel financieel als mentaal. ,,Om je te onderscheiden als blogger heb je minstens een spiegelreflexcamera nodig om te zorgen dat het er professioneel uitziet. ,,Meisjes die uit het niets beginnen met het plaatsen van leuke foto's op Instagram leven in een 'fashionblogbubble'."

Cashen
Dat er geld te verdienen valt met bloggen, blijkt wel uit de enorme bedragen die sommige bedrijven neertellen. Een écht succesvolle blogger kan wel tot 80.000 dollar per maand verdienen met alleen het dragen en fotograferen van bepaald merk, vertelt Jolique.

Voormalig PowNed-presentator Rutger Castricum volgt de jonge Rotterdamse de komende tijd voor het programma 'Niet lullen, maar Poetsen'. Ook haar presentatie tijdens Social Media Week Rotterdam werd vrijdag vastgelegd. Het resultaat van de opnames is komend najaar te zien bij NPO3.