Volledig scherm
© AP

FBI klaagt over moeilijk te kraken iPhones

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI is zo gefrustreerd over Apple’s strenge beveiliging van de iPhone, dat een medewerker hen deze week tijdens een conferentie 'eikels' noemde. De Apple-producten zijn volgens hem het werk van een 'duivels genie'.

Apple maakt het steeds moeilijker om iPhones te hacken. Het bedrijf wil daarmee zijn klanten beschermen, maar volgens de FBI hinderen ze op die manier ook hun werk, omdat de toestellen bewijsmateriaal kunnen bevatten.

Hindering van politiewerk

,,Wanneer is het gewoon een poging om de dingen te verbeteren en wanneer is het een hindering van politiewerk?” zei Stephen Flatley, forensisch expert van de FBI, woensdag tijdens de Internationale Conferentie over Cyberveiligheid in New York. ,,Apple is behoorlijk bedreven in het werk van een duivels genie.”

Hij noemde de techreus 'eikels' omdat ze de beveiliging van iPhones nog verder hebben opgevoerd. Specialisten van de FBI maken immers gebruik van software die elke mogelijke combinatie voor wachtwoorden uitprobeert en zo in een mum van tijd duizenden pogingen doet om de telefoons te kraken. Maar Apple heeft nu het aantal mogelijke pogingen per minuut beperkt, waardoor het voor de politiediensten nog moeilijker wordt om toegang te krijgen tot de telefoons.

Zaak van openbare veiligheid

Flatley’s betoog kwam een dag na de toespraak van FBI-directeur Christopher Wray.  Die sprak daar over nationale veiligheid. ,,In het belastingjaar 2017 waren we niet in staat om toegang te krijgen tot de inhoud van 7.775 toestellen – waarbij we gebruik maakten van de gepaste en beschikbare technische middelen – zelfs al hadden we de wettelijke autoriteit om dat te doen,” zei Wray tijdens zijn speech op de conferentie. ,,Elk van die bijna 7.800 toestellen houdt verband met een bepaald onderwerp, een bepaalde verdachte, een bepaald slachtoffer, een bepaalde bedreiging.”

Terwijl Apple de FBI voor sommige zaken wel al bijstand verleende, houdt het bedrijf vol dat encryptie essentieel is om de consument te beschermen. ,,Al vele jaren gebruiken we encryptie om de persoonlijke gegevens van onze klanten te beschermen omdat we geloven dat het de enige manier is om hun informatie veilig te houden,” schrijft Apple op zijn website. ,,We hebben die data zelfs buiten ons eigen bereik geplaatst, omdat we geloven dat we niets te maken hebben hebben met de inhoud van jouw iPhone.”

De tekst gaat verder onder de foto

Tim Cook, CEO van Apple
Volledig scherm
Tim Cook, CEO van Apple © EPA

Bescherming tegen criminelen

Apple-CEO Tim Cook heeft al meermaals gezegd dat het opzettelijk inbouwen van kwetsbaarheden in het beveiligingssysteem van telefoons niet alleen ten goede komt van de autoriteiten, maar ook van criminele hackers.

FBI-directeur Christopher Wray zegt dat de FBI 'sterke informatiebeveiligingsmaatregelen steunt, waaronder ook een sterke encryptie', maar hij roept technologiebedrijven op om behulpzamer te zijn wanneer overheidsinstanties toegang willen tot versleutelde informatie. ,,Ze moeten reageren op wettelijk uitgevaardigde gerechtelijke bevelen op een manier die consistent is met zowel de regel van de wet als een strenge cyberveiligheid. We hebben beide nodig en kunnen beide hebben,” zei hij.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.