Volledig scherm
Eén van de artikelen. © Screenshot FHM.nl

FHM onder vuur na ongevraagd plaatsen Tinderfoto's 'mooiste Vlaamse meisjes'

Een aantal Vlaamse vrouwen is op z'n zachtst gezegd not amused vanwege een publicatie van mannensite FHM. Die plaatste hun Tinderfoto's ongevraagd in een reeks met 'mooiste Vlaamse meisjes'.

Quote

Het is nogal vies om te beseffen dat er misschien wel mannen zijn die zitten te geilen op jouw foto's

Motherboard confronteerde de bewuste vrouwen met de twee publicaties van eind april, waarvan ze in veel gevallen niet op de hoogte waren. ,,Oh my god, ik kan dit niet geloven!", aldus één van de meisjes. ,,Het is heel respectloos om een persoonlijke foto zonder toestemming te publiceren en mensen te categoriseren op basis van hoe ze eruit zien op een sociaal medium." 

Eén van de vrouwen die Motherboard wist te achterhalen, had er geen problemen mee. De anderen hadden er meer moeite mee. Eén van hen vertelt: ,,Ik ben er heel toevallig achter gekomen, omdat iemand mij herkende. Anders had ik waarschijnlijk nooit geweten dat mijn foto in dat artikel stond. Ik had liever gehad dat ze me eerst hadden gevraagd of ze mijn foto mochten gebruiken. Dan had ik waarschijnlijk ook geen toestemming gegeven, aangezien het een mannenblad is met schaars geklede vrouwen. Het is nogal vies om te beseffen dat er misschien wel mannen zijn die zitten te geilen op jouw foto's."

Rechtszaak

Twee dames overwegen nu een rechtszaak tegen de website te beginnen. FHM betreurt dat. Hoofdredacteur Chris Riemens: ,,Ik vind het ook vervelend, maar verwacht niet dat het tot een rechtszaak hoeft te komen. De vrouwen kunnen ons gewoon een bericht sturen als ze van de site af willen. Dat zullen we dan doen."

FHM begon in 2015 met de rubriek, waarbij een redacteur een stad bezoekt en daar binnen een halfuur foto's verzamelt van vrouwen met een Tinderprofiel. De eerste aflevering was een verzameling vrouwen uit Stockholm, toen nog op basis van Happ'n. Dat artikel was zo'n succes, dat FHM het jaarlijks besloot te herhalen.

Quote

De vrouwen kunnen ons gewoon een bericht sturen als ze van de site af willen

Toestemming vragen

Ondanks alle ophef is FHM niet van plan om te stoppen met de rubriek. Riemens: ,,We gaan er gewoon mee door. Het is sowieso een rubriek die we niet zo heel vaak brengen. Maar het is misschien wel beter om in het vervolg toestemming te vragen voor de foto's."

Vrouwen die van de site af willen, kunnen dat volgens Riemens het beste doen door een bericht te sturen via de facebookpagina van FHM.