Volledig scherm
De G-Moji app om gevoelens te leren uiten. © pr

G-Moji app moet vroegtijdig psychische klachten bij jongeren opsporen

Er komt grootschalig onderzoek naar het nut om via een app vroegtijdig psychische problemen bij jongeren op te sporen. Jeugdhulpverleners kunnen mogelijk aan hun telefoongebruik zien hoe jongeren zich voelen. ‘De drempel om een app te gebruiken is lager dan om elke dinsdagmiddag in een kantoortje je ziel en zaligheid te bespreken.’

In een kleinschalige pilot gebruikten 32 jongeren met psychische problemen drie maanden de G-Moji app. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) verzamelden samen met de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard alle data. Hoe vaak belden de jongeren? Hoeveel bewogen ze? Elke dag verstuurden de deelnemers een emoticon voor hoe ze zich voelden.

In die periode deden twee meisjes een suïcidepoging. De onderzoekers zagen bij hen een ander patroon in de emoticons. ,,Eerst zagen we steeds meer negatieve emoties en in de laatste dagen waren er geen positieve gezichtjes meer te zien”, vertelt Levi van Dam, UvA-onderzoeker. Uit bestaand onderzoek blijkt dat de mate van bewegen, slaapritme en sociale activiteiten psychische problemen kunnen voorspellen. Daar moet de app G-Moji bij aansluiten. ,,Jongeren kunnen hun emoties niet altijd goed uiten. Hoe mooi zou het zijn als we uit hun smartphonegebruik kunnen afleiden hoe ze in hun vel zitten.”

Quote

Hoe mooi zou het zijn als we uit hun smartphone­ge­bruik kunnen afleiden hoe ze in hun vel zitten

Levi van Dam, Onderzoeker Universiteit van Amsterdam

Uiteindelijk kunnen jeugdhulpverleners de jongeren gerichter behandelen, verwacht Van Dam. ,,Nu gaan ze elke dinsdagmiddag naar een kantoortje om hun ziel en zaligheid te bespreken, terwijl dat niet altijd nodig is. Als we deze data krijgen, kunnen we zien hoe ze zich voelen en ze bellen als het even niet goed gaat.” Bovendien kunnen jeugdhulpverleners ook een vinger aan de pols houden als er door wachtlijsten niet direct plek is voor een behandeling.

Volledig scherm
Onderzoeker Levi van Dam © -

Maar om die stap te kunnen zetten, willen de onderzoekers eerst zeker weten hoe ze psychische problemen uit de data kunnen aflezen. Daarom zoeken ze vijfhonderd jongeren van 16 tot en met 24 jaar zonder mentale klachten. Zij moeten de app een maand gebruiken. Vervolgens verzamelen de onderzoekers diezelfde data van jongeren met psychische problemen, zodat ze de verschillen tegen elkaar kunnen afzetten.

  1. Deze veelzijdige smartphone biedt uitkomst voor de mobiele hobbyfotograaf
    Review

    Deze veelzijdi­ge smartphone biedt uitkomst voor de mobiele hobbyfoto­graaf

    Huawei lanceerde eind maart twee high-end smartphones in zijn P-serie. De meeste aandacht gaat uit naar de P30 Pro. Niet zonder reden: het topmodel pronkt met een vernieuwend camerasysteem en de beste hardware die de fabrikant te bieden heeft. Dat dreef de vraagprijs wel flink op, naar niet minder dan 999 euro. De ‘normale’ P30 heeft die bijzonderheden niet, maar is dan ook een stukje goedkoper. Hardware.info bekeek de nieuwe Chinese smartphone.