Volledig scherm
Fnatic, het team dat vorig jaar won. © REUTERS

Gamers maken dit weekend kans op miljoenen in gametoernooi

Tienduizenden gillende fans in een sportstadion en miljoenen aan prijzengeld. Dat is een greep uit de beelden die dit weekend langskomen uit de Poolse stad Katowice. Daar vindt een van de grootste gametoernooien van Europa plaats: IEM Katowice.

Met prijzenpotten van meerdere miljoenen kunnen gamers dit weekend goed verdienen. Zo goed dat er ook Nederlandse pro-gamers aanwezig zijn. De echte winnaars zijn echter de fans, want er zijn bijzonder veel competities om je aan te vergapen. Denk aan populaire games als Starcraft II, Counter Strike en Fortnite. Dat trekt al gauw 170.000 mensen naar Katowice, een stad die volgens velen op de kaart is gezet door het toernooi. Even ter vergelijking: in 2015 woonden er 300.000 mensen in de stad. De bevolking en het stadsbestuur omarmen de professionele gamers volledig.

Niet alleen lokaal, maar ook online wordt het toernooi massaal bekeken. Alle wedstrijden worden ook live uitgezonden. Dat trekt een gigantisch aantal kijkers. Vorig jaar keken 1,5 miljoen mensen gecombineerd zo’n 55 miljoen uur naar de wedstrijden. De verwachting is dat dat aantal dit jaar nog hoger ligt.

Heel veel geld

Terug naar de games. Voor die miljoenen moeten ze wel hard werken. Alleen al aan de competitie van Fortnite doen 200 mensen mee. Je moet dus uitermate getalenteerd zijn om ook maar kans te maken op een deel van de 500.000 euro die gereserveerd is voor de winnaars. Dat geldt ook voor een van de grootste esports ter wereld. Bij het immens populaire schietspel Counter Strike: Global Offensive staat die prijzenpot op een miljoen euro. 

Overigens staat een groot toernooi als dit ook op de planning in Nederland. Tijdens de Rotterdam Games Week in oktober vindt Dreamhack plaats, een andere grote competitie. Daar wordt enkel Counter Strike gespeeld.