Volledig scherm
Met de Nvidia Shield kun je onbeperkt games streamen. © Nvidia

Games spelen vanuit de cloud met de Shield

Na de cd en de dvd dient het volgende slachtoffer van de streaming-revolutie zich aan: de videogame. Moeten de PlayStation en de Xbox zich zorgen maken over de net bij ons gelanceerde 'Netflix voor games'? AD-gamejournalist Anton Damen kroop achter de controller van de gloednieuwe Nvidia Shield.

Volledig scherm
De Shield-player met de van de Xbox afgekeken controller. © Nvidia
Volledig scherm
Net als bij Netflix kun je met de Shield uit een aantal titels kiezen. © Nvidia

Alternatieven

In Amerika doet Sony sinds vorig jaar aan cloudgaming. Via PlayStation Now kan men daar voor twintig dollar per maand oude PS3-games spelen op bijvoorbeeld de PS4 of een Sony Bravia-tv. Dit jaar moet PlayStation Now ook in Nederland in de lucht gaan. De bibliotheek is behoorlijk, maar stottert je internetverbinding even, dan is het onherroepelijk game over en moet je het spel weer opnieuw opstarten. Wie een redelijk recente Samsung Smart-tv heeft, kan via de GameFly-app gamen zonder dat er een spelcomputer aan te pas komt (maar wel een spelcontroller). Het abonnementsgeld varieert van zeven tot 24 euro per maand, en je mag elk spel tien minuten gratis uitproberen. In het aanbod veel titels die ook bij de Nvidia Shield opduiken, zoals Darksiders, Sleeping Dogs en de Batman- en LEGO-games.

Sinds donderdag ligt de Nvidia Shield in de winkel. Dankzij de ingebouwde Chromecast, twee USB-poorten en de ondersteuning van een hele rits aan video- en audio-formaten waaronder de superresolutie van 4K, is deze mediaspeler van tweehonderd euro krachtig en veelzijdig.

Wat de Shield uniek maakt, is zijn dubbelrol als spelcomputer, zónder gedoe met een schijfje of een urenlange download. De door jouw geselecteerde pc-game wordt namelijk afgespeeld op een wat Nvidia zelf onbescheiden een 'supercomputer' noemt. Die stuurt alleen de videostream over het internet naar jouw tv toe. Heb je een lowbudget-internetabonnement, dan kun je dit wel vergeten. De Shield moet namelijk ook jouw input op de controller razendsnel terugsturen naar de server: videogames zijn namelijk geen schaakpartijtjes waar het niet op de milliseconde aankomt.

Veeleisend dataverkeer
Met deze exclusieve streamingdienst wil de Shield een Netflix-voor-games zijn. Die ambitie zie je terug in het identieke prijskaartje: na drie gratis proefmaanden kost het een tientje per maand voor onbeperkt consumeren. De zestig titels grote bibliotheek biedt veel kleine indie-games, wat voor de kids en een paar grote en niet ál te uitgekauwde titels zoals de recente Tomb Raider-reboot en andere hits van twee, drie jaar terug. Als abonnee heb je trouwens ook de mogelijkheid om versere games te kopen, zoals The Witcher 3 - maar daar betaal je dan wel de volle mep voor bovenop het maandbedrag.  

Dat Lara Croft qua dataverkeer stukken veeleisender is dan Kevin Spacey blijkt als de Shield mijn router 'matig' noemt. Daar heb ik bij de House of Cards-marathonsessies nooit last van gehad. Omdat ik de router niet kan omzetten naar de gesuggereerde 5GHz-frequentie probeer ik het maar met een beproefde ethernetkabel. Daarmee wil het wél vlotten. Lara vertoont haar kunsten met gemiddeld 62 frames per seconde. Best indrukwekkend, en het 'dieptepunt' van vijftig beeldjes per seconde staat het spelplezier ook niet in de weg. Integendeel: op grond van de reactiesnelheid en de hd-beeldkwaliteit zou ik gemakkelijk kunnen denken dat het spel uit mijn Xbox One komt. Bij Sonic All Star Racing meen ik wel wat beeldsmetjes te bespeuren, maar dat kan even goed aan deze Mario Kart-kloon zelf liggen.

Stroeve knoppen
Een nieuw spel start doorgaans binnen een seconde of tien op, een enkele keer moest ik een halve minuut wachten voordat de server thuis gaf. Wel jammer is de meegeleverde controller. Overduidelijk dat de Xbox-controller de 'inspiratiebron' vormde, maar hij ligt lang niet zo lekker in de hand, met stroeve knoppen. Echte pc-gamers zullen verguld zijn dat je ook een gewoon toetsenbord en muis kunt aansluiten.

Vooralsnog hoeven Microsoft en Sony niet bang te zijn dat ze de doelgroep van hardcore gamers zullen verliezen, maar als Nvidia er in slaagt het gameaanbod levendig te houden, dan is de Shield een aanlokkelijke optie voor iedereen die een spelletje op zijn tijd leuk vindt en nog een goede mediaspeler zoekt. De kansen voor het apparaat zijn lastig in te schatten, maar dat gestreamde games de toekomst zijn - dát lijkt afdoende bewezen.