Geen YouTube en Gmail op nieuwe Huawei-telefoons
vijf vragenMet een ban op de producten en het beperken van de toegang tot het Android-platform van Google lijkt Huawei nu echt in de problemen te zitten. Zo kunnen Huawei-modellen mogelijk in de toekomst geen gebruik meer maken van de officiële Gmail, Google Maps en Youtube-apps. We geven antwoord op vijf vragen rondom deze ingewikkelde kwestie.
1. Wat is er nou precies aan de hand?
In essentie gaat het erom dat de Verenigde Staten bang zijn dat Huawei spionagepraktijken uitoefent in de VS. Dat doet het Chinese bedrijf volgens de VS in opdracht van de Chinese regering. Volgens Washington is er bewijs dat de Chinezen dit daadwerkelijk doen, maar de bewijsstukken zijn nog niet gepresenteerd.
Huawei en de Amerikaanse overheid zijn al veel langer op ramkoers. Het is een boek met veel hoofdstukken, zoals de arrestatie van een topvrouw in Canada, het op het laatste moment afblazen van de introductie van de smartphone Mate 10 Pro bij Amerikaanse providers en het aansporen van andere landen om Huawei te blokkeren bij het bouwen van 5G-netwerken. Nu heeft dit vervolgverhaal een nieuw dieptepunt bereikt met het plaatsen van Huawei op de Entity List van de Amerikaanse overheid. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven geen hardware of software leveren aan Huawei en verwante bedrijven. Ook mogen bedrijven geen niet-publieke informatie delen.
Huawei is zich van geen kwaad bewust en ontkent de aantijgingen stellig. Volgens een topman is er geen wet in China die bedrijven verplicht om gegevens te verzamelen of achterdeurtjes in te bouwen in de apparatuur. De techgigant heeft de VS inmiddels (ook) al aangeklaagd.
Ook de Tweede Kamer is ongerust over de ontwikkelingen, maar Nederlandse politici hebben een meer afstandelijke houding rondom de kwestie. Voorlopig zijn er nog geen maatregelen.
2. Wat betekent het beperken van de toegang tot Android?
Google heeft de Android-licentie van Huawei ingetrokken en ook Intel, Broadcom en Qualcomm zouden gestopt zijn met het leveren van chips aan de Chinese fabrikant. Vooral mensen die nu een Huawei- of Honor-telefoon hebben of er eentje overwegen, maar ook anderen kunnen hiermee te maken krijgen.
Huawei moet het nu doen met een zogenaamde open source Android-licentie. Hierdoor blijft jouw smartphone nu wel functioneren, maar kan het in de toekomst grote gevolgen hebben.
3. Kan ik mijn Huawei- of Honor-smartphone nog wel gebruiken?
Voorlopig wel. Je huidige Huawei-smartphone blijft gewoon functioneren. Dat wil zeggen: je telefoon mag gewoon in de Play Store, kan navigeren via Google Maps en heeft toegang tot Gmail. Alle diensten blijven werken, zegt Google. De toekomst is iets minder zeker. Beveiligingsupdates kunnen wel. Google kan immers updates uitvoeren zonder daarover niet-publieke informatie of software uit te wisselen met Huawei. Huawei kan deze ‘patches’ bovendien zelf verspreiden zodra Google die publiekelijk beschikbaar maakt. Dat is ook precies wat Huawei zegt: het belooft updates, maar geen upgrades.
Dat betekent vermoedelijk dat Huawei-smartphones blijven zitten op de Android-versie die ze nu hebben, maar zeker is dat niet. Voor een nieuwe Android-versie zijn nieuwe Google-apps en -diensten nodig en die mag de zoekgigant niet leveren. Dat betekent dat onder andere Gmail, Google Maps en YouTube niet meer werken. Het kan zijn dat er een omweg komt waardoor Google-diensten alsnog kunnen blijven werken, maar die is momenteel nog niet bekend.
4. En hoe zit het met toekomstige smartphones?
Huawei zegt zelf nog niets over software van toekomstige smartphones, maar soms moet je in verklaringen van fabrikanten tussen de regels door lezen en letten op wat ze niet zeggen.
De verklaring van Huawei bevat verwijzingen naar de toestellen die nu zijn geleverd aan webwinkels en providers, maar wat gebeurt er met smartphones die nog gemaakt moeten worden? Nog niet uitgebrachte smartphones kunnen onder de huidige omstandigheden niet uitkomen met Google Play-diensten. Dat betekent dat ze draaien op andere software, bijvoorbeeld de Android-uitgave die Huawei in China maakt of het eigen besturingssysteem waarover Huawei het al jaren heeft, maar dat het nog nooit heeft laten zien. Dat dilemma geldt vermoedelijk onder andere voor de vouwbare Mate X.
Die eerste optie is de waarschijnlijkste. Als je dak lekt en het is niet te repareren, kun je immers beter het dak vervangen dan een heel nieuw huis bouwen. Bovendien is de vraag: zullen westerse consumenten een door Huawei ontwikkeld besturingssysteem vertrouwen?
5. Chipleveranciers mogen niet meer leveren aan Huawei. Kunnen ze dan überhaupt nog telefoons maken?
Klopt. Amerikaanse chipfabrikanten als Intel, Qualcomm, Broadcom en Xilinx zouden naar verluidt aan hun personeel gemeld hebben dat ze zich houden aan het opgelegde handelsverbod van de Amerikaanse overheid en de leveringen aan Huawei staken. Het staken van de chipleveringen is per direct en blijft tot nader order van kracht.
Huawei gebruikt echter zelfontwikkelde chips voor zijn smartphones, maar ook die leunen op onderdelen die van Amerikaanse toeleveranciers komen. Er zitten meer componenten in telefoons en sommige daarvan zijn Amerikaans. Daardoor kan de fabrikant die niet meer gebruiken.
De oplossing bestaat uit volledig leunen op toeleveranciers van buiten de VS, maar dat is lastiger dan het lijkt. Niet voor alles zijn goede alternatieven en het opschroeven van de productie kan veel tijd en geld kosten. Daarbij zit Huawei in een spagaat; dit handelsverbod met Amerikaanse bedrijven is er snel gekomen en kan dus ook snel weer afgelopen zijn. Dat overkwam vorig jaar het eveneens Chinese ZTE, dat tussen april en juli in dezelfde situatie zat. Dus moet Huawei heel veel tijd en geld steken in het zoeken van een oplossing of de zaak even afwachten?
Conclusie
Dit alles kan gemakkelijk een tijdelijke situatie zijn, een truc van de Amerikaanse overheid om de Chinese overheid onder druk te zetten in onderhandelingen in de recente handelsstrijd die beide landen voeren. Volgende maand overleggen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping.
Er is dus hoop voor Huawei; bij ZTE duurde de situatie enkele maanden en daarna mochten Amerikaanse bedrijven weer handelen met het bedrijf. Het bleek dus niet het einde te zijn voor ZTE, maar of dat nu ook zal gebeuren, is niet te zeggen. Andere smartphonemakers, en vooral Chinese aanbieders als Xiaomi en OnePlus, zullen zich wel achter de oren krabben. De afhankelijkheid van Googles diensten is een grote bedreiging, want met een enkele actie kan de VS de toekomst van hun bedrijf naar de gallemiezen helpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bouwer van grootste schip ter wereld vecht midden in de stad tegen plastic soep: ‘Dit is zuiver idealisme’
Als offshorebedrijf Allseas iets bouwt, is het meestal niet te missen: denk aan de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld. Maar een van hun laatste vindingen zie je makkelijk over het hoofd. Een plasticvanger, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam. -
Universele lader tablet en smartphone eind 2026 realiteit
De universele lader voor smartphones, tablets, digitale camera’s en een reeks aanverwante elektronica is een stap dichterbij. Het Europarlement is klaar voor onderhandelingen met de lidstaten en wil de eenheidslader uiterlijk eind 2026 op de markt. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
22
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM40
Schandaal met spionagesoftware zorgt voor onrust: niets is veilig in mobiele telefoon
Nu Spanje het zoveelste land is waar een schandaal is losgebarsten rond de spionagesoftware Pegasus, groeien ook de zorgen in Nederland. Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat ook hier politici worden afgeluisterd, maar experts waarschuwen: in de mobiele telefoon is niets veilig.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?