Volledig scherm
© AFP

Gegevens honderden personen met gebiedsverbod in Assen uitgelekt

De gemeente Assen heeft per ongeluk de gegevens van 530 personen met een gebiedsverbod naar een verkeerd e-mailadres gestuurd. Het gaat om een privé-mailadres.

Een medewerker van de afdeling Toezicht en Handhaving heeft de mail met de gegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger gestuurd. Dat heeft het college van b en w in Assen bekend gemaakt in een brief aan de gemeenteraad. In de mail staat een Excel-bestand met de persoonsgegevens van de mensen met een verbod. Het gaat om zowel lopende als verlopen gebiedsverboden en de waarschuwingen die eraan vooraf zijn gegaan. 

Geen reactie

Vanuit de gemeente is meerdere keren een bericht gestuurd naar het mailadres met het verzoek de gegevens te verwijderen, maar hierop kwam geen antwoord. Daarom gaat de gemeente Assen er vanuit dat het Excel-bestand niet is verwijderd. 

Assen heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de landelijke toezichthouder. Dit is verplicht en is gedaan omdat er een kans is op reputatieschade als de gevoelige informatie bijvoorbeeld bij werkgevers terecht zou komen. Ook zullen de 530 personen om wie het gaat worden geïnformeerd, schrijft het college aan de raad. Daarvoor moesten eerst alle postadressen worden gecheckt om te voorkomen dat er nog meer gevoelige info bij verkeerde adressen terecht kwam.