Volledig scherm
Een man in een historisch Italiaans soldatenkostuum in het centrum van de stad © afp

Gemeente Keulen manipuleerde Wikipedia

In Keulen is een rel losgebarsten over de manipulatie van Wikipedia door het gemeentebestuur. Ambtenaren hebben een pr-bureau ingehuurd om het artikel in de online-encyclopedie over de omstreden Archeologische Zone te herschrijven.

Dit heeft de krant Kölner Stadt-Anzeiger zaterdag gemeld. Het plein voor het Keulse stadhuis is al jaren een bouwput door de opgravingen. De waarde van de vondsten uit de klassieke oudheid en de Middeleeuwen is omstreden. Het gemeentebestuur heeft het pr-bureau 780.000 euro betaald om voor het project te werven onder de bevolking van de stad en het internationaal bekend te maken.

Bij de opgravingen zijn onder meer resten gevonden van het paleis van de Romeinse stadhouder. Keulen was in de klassieke oudheid de hoofdstad van de Romeinse provincie Germania inferior (Neder-Germanië). Ook hebben de archeologen resten gevonden van de voor zover bekend oudste synagoge ten noorden van de Alpen. Er woonden sinds de vroege vierde eeuw Joden in de Rijnmetropool.

Voorstanders van het project willen 50 miljoen euro investeren in een tentoonstelling van de ondergrondse resten en de bouw van een Joods Museum. De sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP hopen dat daardoor 800.000 à 1 miljoen extra bezoekers per jaar naar Keulen komen. De stad heeft met de Dom van Keulen al de belangrijkste toeristische trekpleister van Duitsland. De linkse oppositie wil de manipulatie van Wikipedia maandag bespreken in de commissie Juridische Zaken van de gemeenteraad.

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (13%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (11%)
  • De snelheid (29%)
  • Veiligheid en privacy (31%)
3526 stemmen