Getest: Dit is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera
Wat is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
Grote systeem- en spiegelreflexcamera’s zijn niet goedkoop. Het zijn professionele modellen met verwisselbare lenzen en heel veel mogelijkheden. Voor de meest veeleisende fotografen is dit de juiste keuze.
De Consumentenbond test verschillende soorten fotocamera’s op onder meer fotokwaliteit, film- en videokwaliteit, bediening, resolutie en scherpte. Er zijn in totaal ruim 150 camera’s getest die op dit moment in de winkels verkrijgbaar zijn.
Systeem- en spiegelreflexcamera’s gebruik je in combinatie met een losse lens die soms met de body in een set wordt verkocht. We testen daarom ook een combinatie van de body en lens. Bij de ruim 70 geteste ‘combinaties’ komt een set van Nikon als Beste uit de Test. Een set van Panasonic is de Beste Koop.
Beste uit de Test: Nikon Z6 (body) met Nikkor Z 24-70mm f/4.0 (lens)
Prijs: 2149 euro (body en lens)
Testoordeel: 8,5
Optisch zoombereik: 3x
Sensorgrootte: 42 mm
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste grote systeem- en spiegelreflexcamera’s
Kies de beste fotocamera voor jou
Deze systeemcamera van Nikon is getest met de lens: Nikkor Z 24-70mm f/4.0. Dit type lens (Nikon Z-mount) is nog niet zo lang op de markt. Dit zijn lenzen voor de fullframe systeemcamera’s van Nikon.
De fotokwaliteit is erg goed. Vooral bij normaal licht, maar ook met weinig licht. Dit komt voor een groot deel door de grote ‘fullframe’ beeldsensor. Maar ook de beeldstabilisatie, resolutie en scherpte zijn erg goed.
Naast mooie foto’s, is hij ook goed in filmen. Ook dit doet hij zowel bij normaal licht als bij weinig licht erg goed. En je kunt een eigen microfoon en koptelefoon aansluiten.
Naast goede kwaliteit is de camera ook erg prettig te bedienen. Hij heeft een stevige body met een goede grip en een prima zoeker. Het aanraakscherm is goed leesbaar, ook bij fel licht, en kun je kantelen. Via een klein schermpje bovenop kun je snel de belangrijkste instellingen bekijken. Het aanpassen van de belichtingsinstelling gaat alleen wel wat lastig. Je moet namelijk een knop tegelijk draaien en ingedrukt houden.
Opvallend is dat deze Nikon in plaats van een ingang voor een SD-kaart, een ingang voor een XQD-kaart heeft.
Beste Koop: Panasonic Lumix DMC-G80 (body) met Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS (lens)
Prijs: 695 euro (body en lens)
Testoordeel: 7,6
Optisch zoombereik: 5x
Sensorgrootte: 22 mm
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste grote systeem- en spiegelreflexcamera’s
Kies de beste fotocamera voor jou
Deze set van Panasonic is een flink stuk goedkoper in aanschaf. Ten opzichte van de set van Nikon lever je wel wat in, maar ondanks dat is het een prima camera. Kortom, een goed alternatief als je liever wat minder geld uitgeeft.
De systeemcamera is getest met de lens: Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS. Je kunt met deze lens wat verder inzoomen (5x) dan met de Nikon-set.
Een verschil ten opzichte van de Nikon is de kleinere beeldsensor. Hierdoor lever je wat in op de kwaliteit van foto’s en video’s. Vooral de kleurweergave is aan de zwakke kant. Maar foto’s en video’s zijn nog steeds goed met goede resolutie en scherpte. En de beeldstabiliteit is zelfs uitstekend.
De camera ligt goed in de hand en de knoppen zijn slim geplaatst. Het aanraakscherm is goed leesbaar en kun je net als bij de Nikon kantelen. Het menu werkt prettig en snel.
Verantwoording
In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.
De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.
Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Apple lanceert app voor kopen op afbetaling met Apple Pay Later
Gebruikers van Apple Pay kunnen hun betalingen voortaan spreiden over vier aparte aflossingen in een tijdsbestek van zes weken, zonder bijkomende kosten. Dat kondigde Apple maandag aan tijdens de Worldwide Developers Conference. Vooralsnog is de nieuwe optie alleen beschikbaar in de VS. -
Google moet ruim 230 miljoen euro schadevergoeding betalen aan advocaat wegens ‘morele schade’
Google is door een rechter in Mexico-Stad veroordeeld tot het betalen van bijna 245 miljoen dollar (ruim 233 miljoen euro) schadevergoeding aan een Mexicaanse advocaat vanwege ‘morele schade’ als gevolg van een blog dat de techgigant in de lucht waarop hij onder meer beschuldigd werd van witwassen. Het bedrijf gaat in beroep. -
De beste games voor mensen die van mooie verhalen houden
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor liefhebbers van een goed verhaal.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Weer een kapot iPhone-snoertje: zo voorkom je het
Het is een van de grootste ergernissen bij smartphonegebruik; het stukgaan van oplaadkabels. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen en waar moet je op letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.