Gewone mensen dood wensen op Facebook mag niet, maar BN'ers wel
Het anti-haatbeleid van Facebook maakt een uitzondering voor bekende mensen. Anders dan ‘gewone’ burgers, mogen gebruikers beroemdheden wél dood wensen, als ze hen maar niet taggen in de berichten.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit regels voor moderators die The Guardian heeft ingezien. Facebook spreekt officieel van ‘publieke figuren’, waarvoor het bedrijf een brede definitie hanteert. Je bent een publiek figuur als je 100.000 volgers hebt of weleens in het nieuws bent geweest. Ook journalisten en politici op alle niveaus horen bij de groep.
Nare berichten over die mensen zijn tot op zekere hoogte toegestaan, want: ‘We willen ruimte bieden voor discussie, waarbij vaak kritisch commentaar hoort op mensen die in het nieuws zijn’, aldus Facebook in de regels.
Daarin staat dat gebruikers geen ‘gewone’ mensen dood mogen wensen. Bij publieke figuren mag dat wel, zolang ze hen niet ‘opzettelijk blootstellen’ aan het bericht, oftewel door hen te taggen.
Gebruikers mogen beroemdheden ook niet confronteren met berichten waarin ze de dood of ernstige lichamelijke verwondingen van hen ‘prijzen, vieren of belachelijk maken’. De grens ligt bij taggen omdat dan sprake is van ‘opzettelijk pijn doen’, meent Facebook, dat de afgelopen maanden nog onder vuur lag vanwege de vele nare berichten over onder anderen Meghan Markle en Manchester United-voetballer Marcus Rashford.
Onvrijwillig bekend
Kinderen onder de 13 jaar worden nooit gezien als publieke figuren, benadrukt het bedrijf. Daarnaast beschermt Facebook mensen die ‘onvrijwillig’ publieke figuren zijn. Zij staan op een geheime lijst. Het gaat om mensen die ‘geen echte celebrity’s’ zijn en die niets hebben gedaan om hun roem in stand te houden.
Voor dat laatste is aanwezigheid op sociale media al genoeg. Criminelen worden overigens niet gezien als onvrijwillige publieke figuren.
Dat iemand niet wordt getagd, betekent niet dat de boodschap niet luid en duidelijk aankomt
Imran Ahmed, oprichter van een ngo die ‘digitale haat’ wil tegengaan, noemt de onthullingen ‘flabbergasting’. ,,Dat iemand niet wordt getagd, betekent niet dat de boodschap niet luid en duidelijk aankomt’’, zegt hij tegen de krant.
Doden pesten is toegestaan
Bekende mensen zijn op Facebook niet helemaal vogelvrij. Gebruikers mogen hen niet direct bedreigen met ernstig lichamelijk geweld, geen denigrerende seksuele woorden over hen gebruiken en niet dreigen hun persoonlijke informatie openbaar te maken.
De regels bevatten ook enkele opvallende details. Zo mogen gebruikers dode mensen pesten, mits ze voor 1900 zijn overleden. Fictieve karakters mogen ook worden aangevallen. Moderators mogen bijvoorbeeld niet ingrijpen als iemand schrijft dat animatiefiguur Homer Simpson een ‘bitch’ is, melden de regels.
In een reactie aan de krant stelt Facebook dat de ruimte voor discussie op het platform niet betekent dat gebruikers bekende mensen mogen beledigen of lastigvallen. ,,We verwijderen haatberichten en dreigingen met serieuze verwondingen, over wie ze ook gaan. En we kijken naar meer manieren om publieke figuren te beschermen tegen pesterijen. We overleggen regelmatig met veiligheidsexperts, mensenrechtenkenners, journalisten en activisten om feedback te krijgen op onze regels en zeker te weten dat ze goed zijn.’’
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Populaire livestreamer loopt 12.000 dollar mis in Minecrafttoernooi om foute helderheidsinstelling
Het team van videogame-streamer Turner ‘Tfue’ Tenney is de eerste plek in een Minecrafttoernooi kwijtgeraakt vanwege een onjuiste helderheidsinstelling. Zijn team liep daardoor 12.000 dollar aan prijzengeld mis. -
Burn-out ligt op de loer: LinkedIn geeft duizenden medewerkers deze week vakantie
Het sociale medium LinkedIn heeft bijna al zijn werknemers (15.900 mensen) sinds afgelopen weekeinde een week vakantie gegeven. Het geeft hen de tijd de batterij op te laden en vermindert het risico op burn-outs in deze tijden van thuiswerken, zo stelt het bedrijf. -
FIFA-esporters vermomd als ouderen doen poging om coronavaccin te ontvangen
In Mexico zijn afgelopen week twee esporters betrapt op identiteitsfraude, omdat ze verkleed waren als hun eigen grootvader. Ze probeerden stiekem eerder het vaccin te krijgen, maar kwamen hier niet mee weg. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.
-
Microsoft sluit miljardendeal met Amerikaanse leger om augmented reality-headsets te ontwikkelen
Techconcern Microsoft heeft een miljardencontract binnengesleept van het Amerikaanse leger. Het bedrijf gaat de komende tien jaar augmented reality-headsets met scherm leveren, waarop het werkelijke beeld door technologie live kan worden aangevuld met elementen. De opdracht heeft een waarde van bijna 22 miljard dollar. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Dit is de beste laptop van rond de 1000 euro
Het is op dit moment ontzettend lastig een goede, betaalbare laptop te vinden. Wie echter bereid is wat dieper in de buidel te tasten, kan naar huis met een prima apparaat. We zetten de beste opties voor een laptop van ongeveer 1.000 euro op een rij.