Attje Kuiken, PvdA
Volledig scherm
Attje Kuiken, PvdA © ANP

‘Giftig’ kinderboek uitverkocht bij Bol.com: 'Ze verkopen nazi-gedachtegoed’

kamervragenHet beruchte nazi-kinderboek ‘Der Giftpilz’ is niet langer verkrijgbaar in de webshop van Bol.com. Het boekje van de veroordeelde oorlogsmisdadiger Julius Streicher met antisemitische propaganda is niet uit het assortiment gehaald, zo benadrukt Bol.com, maar uitverkocht. De PvdA is woest en wil van de minister weten of het aanbieden van de boeken strafbaar is en of vervolging nodig is.

Bol.com is de afgelopen week in opspraak geraakt omdat er meerdere werken te koop worden aangeboden van nazi-leider Julius Streicher, waaronder het controversiële kinderboek Der Giftpilz uit 1938, dat als bewijsmateriaal gebruikt werd tijdens het Proces van Neurenberg. Daar stonden 24 kopstukken van het naziregime terecht na de oorlog, onder wie Streicher.

Strafbaar?

Het Nederlandse Auschwitz Comité deed in navolging van het Poolse Auschwitz-Birkenau Museum een oproep aan de webshop om de verkoop van ‘giftige boeken‘ met antisemitische inhoud per direct te staken. Bol.com is dat niet van plan omdat ‘het verbieden van deze lectuur onder censuur valt en het vrije woord in Nederland in gevaar zou brengen’.

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) vraagt zich af of Bol.com zich schuldig maakt aan een strafbaar feit omdat de webshop nazi-gedachtegoed faciliteert. Kuiken vindt de huidige situatie zeer ongewenst en heeft naar aanleiding van berichtgeving van deze krant Kamervragen ingediend bij minister Ferd Grapperhaus. Die moet de zaak nog beoordelen.

Niet meer vindbaar

Volgens een woordvoerder van Bol.com staat het iedere politicus vrij om Kamervragen in te dienen. ,,We begrijpen de controverse, dat geldt niet alleen voor deze boeken, maar ook voor andere boeken die we aanbieden. We blijven boeken die ter discussie staan monitoren en aanvullende informatie plaatsen. Dat proces is al aan de gang en handhaven we.”

Ondanks het stellige standpunt is Der Giftpilz echter amper meer te vinden via de zoekmachine van Bol.com. Het boek staat niet meer in de lijst van Julius Streicher en ook via Google komen klanten niet meer op de pagina van het boek uit. ,,Het klopt niet dat het boek uit het assortiment is gehaald, het boek is niet meer leverbaar omdat er beperkte aantallen waren en die zijn nu op”, legt een woordvoerder uit.

‘Ik koop niets meer’

Ronny Naftaniel, een activist van joodse komaf, vindt het verschrikkelijk dat er in Nederland nog dergelijke boeken verkocht worden. ,,Ik koop niets meer bij Bol.com. Waarom? Omdat het bedrijf antisemitische boeken verkoopt die uitgegeven zijn door de ter dood veroordeelde nazi Julius Streicher. Zoals het kinderboek: Der Giftpilz. Kijk naar de plaatjes als je wil weten hoe kinderen haat ingegoten krijgen.

De boeken die bij Bol.com en Amazon verkocht worden
Volledig scherm
De boeken die bij Bol.com en Amazon verkocht worden © EPA
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.