Volledig scherm
De deurbel met ingebouwde camera van Nest © Nest

Google-deurbel filmt ook voorbijgangers: zorgen om privacy

De introductie van een nieuwe deurbel met ingebouwde HD-camera, roept nieuwe zorgen om de privacy op. Argeloze bezoekers, passanten en de overburen kunnen zonder dat ze het door hebben worden gefilmd. En de beelden kunnen ook nog eens worden opgeslagen.

Vanaf vandaag is hij voor Nederlandse consumenten te bestellen: de Nest Hello, een deurbel met ingebouwde HD-camera.  Nest had al slimme thermostaten, rookmelders en bewakingscamera's op de Europese markt, en vandaag wordt daar de Nest Hello (kostprijs 279 euro) aan toegevoegd. Met deze slimme deurbel kun je op jouw smartphone, tablet of tv in high definition zien wie er voor de deur staat en ermee communiceren. De Nest Hello (van Google) is overigens niet de eerste deurbel die dat trucje verstaat; op diverse deurposten en muren in het land houdt bijvoorbeeld de concurrent Ring (van Amazon) al een oogje in het zeil.

Volledig scherm
De deurbel Nest Hello met ingebouwde camera © Nest

Deze deurbel 2.0 is bel, bewakingscamera en nachtkijker ineen, die automatisch een melding stuurt als hij een bijzondere activiteit of beweging registreert. Bovendien kun je met een abonnement beelden tot wel dertig dagen terugkijken. Met een zogenoemd Nest Aware-abonnement (vanaf 5 euro per maand) krijgt het gadget ook extra kunstmatige intelligentie van de cloud, en kun je hem leren gezichten te herkennen, zodat je concrete meldingen krijgt als bijvoorbeeld je schoonvader, de buurman of de schoonmaakster voor de deur staat.

Externe servers

Volledig scherm
De deurbel Nest Hello neemt iedereen op die voor de deur staat © Nest

Erg handig allemaal, maar tegelijkertijd raakt het ook aan de privacydiscussie. De deurbel staat namelijk continue aan - ook als hij niet wordt ingedrukt - en de geregistreerde beelden belanden op de externe servers van Nest, een bedrijfsonderdeel van Google, dat niet bepaald geassocieerd wordt met het begrip privacy. Een deurbel waarmee je haarscherp het individu ziet dat jouw auto bekrast, klinkt misschien niet verkeerd in de oren, maar wat als oom agent aanbelt om na een straatruzie de videobeelden op te eisen? Of de overbuurvrouw even topless gaat onder het toeziend oog van dit altijd waakzame gadget? 

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: ,,Wat mij het meeste zorgen baart, is dat deze zogenaamde 'deurbel' - een erg eufemistisch label - een van de vele manieren is waarmee Google informatie verzamelt. Data waar de gebruiker zelf niets over heeft te zeggen en die het bedrijf gebruikt om nog betere voorspelmodellen te maken en zo te gelde te maken. In feite zou Google jóu moeten betalen om die camera op te hangen, maar het is juist andersom: je moet een abonnement nemen.'' Het bedrijf Google beweert dat de data niet worden uitgewisseld.

Quote

Wat mij het meeste zorgen baart, is dat deze zogenaamde 'deurbel' een van de vele manieren is waarmee Google informatie verzamelt. Data waar de gebruiker zelf niets over te zeggen heeft

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom

Voorlichting

Product manager Joost van Hoof van Nest erkent dat het gadget voorlichting aan de consument vereist. Van Hoof: ,,Wij vinden privacy by design echt belangrijk. Je moet de service kunnen gebruiken als je je als consument aan lokale wetten en regels kunt houden. Wil je dat er niets wordt opgenomen, dan moet je kiezen om géén Nest Aware-abonnement af te sluiten. Dan heb je nog steeds een prachtig, functioneel apparaat. En in het algemeen zeggen we tegen de gebruiker: film de openbare straat niet.'' De Zwart: ,,In Amerika, waar dit product is gemaakt en getest, zal dit ding vaak op de oprijlaan uitkijken ja. Maar wie heeft er in Nederland nu een oprijlaan?''