Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Google doet videobeldienst Zoom in de ban vanwege veiligheidsrisico’s

Google heeft zijn medewerkers verboden om nog langer met videochatplatform Zoom te werken. Het programma zou teveel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. 

De populariteit van Zoom was de afgelopen weken flink toegenomen door de coronacrisis. Veel bedrijven gebruiken het programma door het gedwongen thuiswerken. Maar inmiddels zijn er flink wat gebreken van de videobeldienst aan het licht gekomen. Zo bleken wachtwoorden niet voldoende beveiligd, konden gebruikers elkaars informatie inzien en was de versleuteling van de gesprekken onvoldoende. De gebreken maken onder meer ‘zoombombing’ mogelijk, ofwel het inbreken in andermans gesprekken.

Google voegt zich vanaf vandaag bij een steeds langer wordende lijst met organisaties die stoppen met Zoom. Het techbedrijf heeft de applicatie op laptops van medewerkers geblokkeerd. Eerder kondigden het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, ruimtebedrijf SpaceX, NASA en de overheid van Taiwan aan niet langer gebruik te maken van de videobeldienst.  

Zwakke plekken

Ook Michael Drieu, aandeelhouder van Zoom, ondernam actie. De belegger klaagde het videochatplatform aan vanwege het verzwijgen van zwakke plekken in de software. Topman Eric Yuan bood eerder deze maand zijn excuses al aan voor alle problemen rond de applicatie. 

  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
    video

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.