Volledig scherm
© thinkstock

Google: 'Slikken wachtwoordpil maakt onthouden onnodig'

Als het aan Google ligt, kunnen we het wachtwoord voor onze laptops en smartphones, netwerken en apps binnenkort gewoon inslikken. En dat valt zelfs letterlijk te verstaan, schrijft Het Laatste Nieuws. Want omdat het traditionele paswoord volgens velen te onveilig is geworden, werkt de internetgigant momenteel aan een 'wachtwoordpil'.

'Of een pilletje dat je 's ochtends net zoals een vitaminepil inneemt, en waardoor je de rest van de dag automatisch op alles inlogt', aldus Google.

Menig hacker is in staat om en paswoord snel te kraken. Geen wonder dus dat men bij Google werk wil maken van veilige alternatieven, die óók nog eens gebruiksvriendelijk zijn. Want omdat overal één en hetzelfde paswoord hanteren onveilig is, hebben veel mensen meerdere paswoorden.

'En als je bovendien weet dat de gemiddelde gebruiker tegenwoordig 39 keer per dag een wachtwoord moet invoeren op zijn computer, laptop of smartphone, én fanatieke gebruikers zelfs tot 100 keer, dan begrijp je dat wij naarstig aan een oplossing werken', aldus Regina Dugan, hoofd van het gezamenlijke onderzoekslab van Google en Motorola, waar men twee wel heel futuristische alternatieven voorstelde: de elektronische tatoeage én de wachtwoordpil.

Tatoeage
De tattoo - die officieel Biostamp heet - is net zoals een computerchip gemaakt van silicium, nauwelijks groter dan een postzegel en blijft probleemloos en zonder al te veel hinder tot twee weken lang op de huid plakken. Bij Google verwerkte men in de tatoeage nu ook een unieke identiteitscode waarmee de drager automatisch zou kunnen inloggen op zijn computer, tablet en/of smartphone en dus ook op de bijbehorende websites en apps.

Bij het ontbijt
Maar nog spectaculairder oogt de 'wachtwoordpil'. 'Niet groter dan een vitaminepilletje én ook iets wat je 's ochtends bij het ontbijt kan inslikken', stelt Dugan. In het pilletje zitten een bijna onzichtbare microchip en zender, maar geen batterij. Die is overbodig, want van zodra het pilletje in de maag belandt, zal het maagzuur automatisch voor een 'elektrische' lading zorgen die het zendertje activeert.

En dit zonder dat we ons zorgen moeten maken om onze gezondheid: de pil werd intussen al goedgekeurd door de Amerikaanse overheidsinstantie FDA en kan volgens Google zelfs zonder mogelijke schade tot 30 keer per dag ingenomen worden.