Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Griezelig: honderden apps luisteren stiekem met je mee

Zeker 250 apps uit de Google Play Store en tientallen in de Apple Store blijken gebruikers af te luisteren. Het zijn vaak spelletjes, gericht op kinderen, die de omgeving afluisteren zonder dat ze het doorhebben.

De gegevens, die ook worden verzameld als de applicaties uitstaan, worden gebruikt voor advertenties. De microfoon wordt zelfs gebruikt als de smartphone in de broekzak zit, zodat adverteerders bijvoorbeeld te weten komen hoe consumenten televisie kijken. Het gaat vooral om gameapps, zoals Beer Pong, Honey Quest en andere spelletjesapps, vaak gericht op kinderen.

Vaak is voor de werking van de app niet noodzakelijk dat de microfoon wordt ingeschakeld, maar moet je de toegang wel accepteren om de app te mogen gebruiken. Via software van een bedrijf genaamd Alphonso worden vervolgens geluiden uit de omgeving van het apparaat geregistreerd. Het bedrijf stelt in een reactie dat de opnames het apparaat niet verlaten en geen persoonlijk gesprekken afluistert.

Quote

Kwetsbare groepen moeten weten waar ze ja tegen zeggen

Vincent Böhre

,,Zeer verontrustend", noemt Privacy First-jurist Vincent Böhre deze afluisterpraktijken. ,,Het kan zijn dat deze afluistermethodes in de voorwaarden zijn opgenomen. Die zijn vaak lang, complex en veel te technisch, waardoor veel mensen ze niet begrijpen, maar ze wel accepteren. Privacy First pleit al jaren voor duidelijkere taal naar consumenten. Jongeren, ouderen, maar ook andere kwetsbare groepen moeten weten waar ze ja tegen zeggen."

Nieuwe wetgeving

Consumenten worden vanaf 28 mei beter beschermd tegen dergelijke praktijken. Dan gaat in Nederland de nieuwe data- en privacywetgeving GDPR in. Dit houdt in dat alle technologiebedrijven binnen Europa moeten voldoen aan strikte regels. De toegang die door apps gevraagd wordt tot je camera en microfoon valt hier ook onder. Apps moeten vanaf dan duidelijker en korter toelichten waar gebruikers voor tekenen. Ook moeten ze de functie te allen tijde kunnen uitschakelen.

Volgens Böhre probeert Privacy First dit al langer voor elkaar te krijgen. ,,Voorwaarden zouden bijvoorbeeld in tien hoofdpunten kunnen worden uitgewerkt, zodat iedereen het begrijpt." Dat honderden apps meeluisteren noemt de jurist 'griezelig'. ,,Het laat eigenlijk zien dat een dystopische serie als Black Mirror heel dichtbij de echte wereld komt. Wat je op televisie kijkt, zegt veel over wie je bent. En als bedrijven meeluisteren, dan horen ze ook de gesprekken die je voert." 

Quote

Wat je op televisie kijkt, zegt veel over wie je bent.

Vincent Böhre

Wil je voorkomen dat je telefoon lukraak geluiden afluistert? Als een app vraagt om toestemming voor een functionaliteit die het niet nodig heeft om te functioneren, weiger die gerust. Levert dat problemen op? Dan is er vast een andere app.