Hackers uit Belarus van Facebook en Instagram gegooid
Een groep hackers die bekendstaat onder de naam Ghostwriter is van Facebook en Instagram gegooid. Ze probeerden prominente Oekraïners te hacken om daarna desinformatie te verspreiden. Een handjevol accounts zou daadwerkelijk zijn getroffen. Ook werd een netwerk dat zich voordeed als nieuwsmedia opgerold.
Op Facebook, Instagram en Twitter, maar ook op YouTube en chatapplicatie Telegram, hadden ze nepaccounts. Het was slechts een relatief klein netwerk aan accounts, pagina’s en groepen op Facebook en Instagram.
Moederbedrijf Meta heeft het over zo’n 40 accounts, die de afgelopen twee dagen werden ontdekt. 4000 mensen volgden een of meerdere pagina’s van de groep, 500 mensen een of meerdere Instagram-accounts van de hackers. De verschillende accounts deden zich voor als journalisten, gebaseerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het netwerk zat ook achter een aantal websites die zich voordeden als onafhankelijke nieuwssites.
Volgens een woordvoerder van Twitter die sprak met The New York Times waren er ook op dat sociale netwerk accounts actief. Het bedrijf blokkeert nu de mogelijkheid om links van de groep te delen. ,,De accounts en links hadden hun basis in Rusland en ze probeerden de gesprekken over het conflict in Oekraïne te beïnvloeden”, liet de woordvoerder weten.
Ghostwriter geblokkeerd
Ghostwriter probeerde Oekraïense militairen en publieke figuren te hacken. Dat deden ze door e-mailadressen te kraken om zo toegang te krijgen tot socialemedia-accounts om daar desinformatie te posten. Zo was er een poging om op Facebook YouTube-video’s te delen van Oekraïense soldaten die zich zouden overgeven aan Rusland. Meta heeft de domeinen die gebruikt werden voor de phishingpogingen geblokkeerd.
Nieuwswebsite Daily Beast meldt dat Ghostwriter voor het eerst opgemerkt werd in 2020. Eind vorig jaar werd een link gelegd met het Belarussische regime. De hackersgroep zou ook hebben ingebroken op échte nieuwssites om er artikelen te publiceren met samenzweringstheorieën rond de NAVO en het coronavirus.
Zo controleer je of iets nepnieuws is
Al jaren wordt er nepnieuws verspreid rond onder meer politieke conflicten, in een poging de publieke opinie te beïnvloeden. Het betekent dat niet ieder nieuwtje dat je op sociale media spot kloppend en betrouwbaar is, en je zelf moet controleren of het wel klopt.
Dat doe je in eerste instantie door het gelinkte nieuws goed te onderzoeken. Kijk via een zoekmachine als Google of een verhaal is overgenomen door grote media, of dat er een factchecker is die het verhaal geeft geverifieerd. Een tweede, betrouwbare bron kan helpen verifiëren of een verhaal klopt. Sommige artikelen worden ook door sociale media gefactcheckt, waardoor je onder de link kan zien of het nepnieuws betreft.
Kijk of de bronnen echt bestaan
Nepnieuws verwijst ook vaak naar niet-bestaande bronnen. Lees je over een hoogleraar die waarschuwt voor een groot complot? Zoek op bijvoorbeeld Google Scholar of de website van de hogeschool in kwestie of deze persoon wel echt is. Bij sites zoals Google Scholar kun je controleren of een onderzoek waarnaar wordt verwezen ook echt bestaat.
En zelfs als al dat klopt: blijf kritisch en voorzichtig. Nepnieuwsschrijvers proberen je op creatieve wijzen om de tuin te leiden, wat het soms lastig maakt nepnieuws helemaal uit te sluiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mannen maken een vriendin met AI, om haar vervolgens de huid vol te schelden
-
PREMIUM
Zo zien ‘perfecte’ man en vrouw eruit volgens AI: ‘Opvallend vriendelijk, maar ook banaal’
Wat als... de perfecte man en vrouw zouden worden gecreëerd door kunstmatige intelligentie? Dan krijg je een donkerharige knapperd en een blonde schoonheid. ,,Geruststellend is wel dat ze niet écht perfect zijn, het gezicht van de man is asymmetrisch”, analyseert een plastisch chirurg. ,,Maar verder missen ze een tikje karakter.” Wat valt uit deze beelden te leren? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Vallen je AirPods steeds uit je oren? Dit kun je er tegen doen
Leuk, die draadloze oordopjes, maar je staat toch te vloeken als ze steeds uit je oren vallen. We zetten daarom een paar tips op een rij om te zorgen dat ze goed blijven zitten.
-
PREMIUM98
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
PREMIUM74
5000 jongeren naar Ahoy gelokt voor het snelle geld: ‘Dit is een sekte’
Een zeer omstreden Amerikaans marketingbedrijf, recent veroordeeld voor het opzetten van een illegaal piramidespel, kon ongehinderd een evenement voor duizenden jongeren houden in Rotterdam. Ook al werden stad en evenementenhal Ahoy expliciet gewaarschuwd. ,,Dit is een sekte.’’Rotterdam -
Twitter en Brazilië in conflict over berichten over dodelijk geweld op school
Brazilië beschuldigt Twitter ervan dat het berichten die aanzetten tot geweld op scholen op hun beloop laat. Na een plotselinge piek in het aantal moorden in onderwijscentra in heel Brazilië en vooral een fatale steekpartij op een crèche waarbij vier jonge kinderen werden gedood, zijn de autoriteiten deze week begonnen met het aanpakken van socialemediaplatforms die berichten hosten waarin de aanvallen worden geprezen.