Volledig scherm
© AP

‘Held’ die gigantische cyberaanval stopte krijgt geen cel voor maken malware

Een jonge Britse computeronderzoeker die ontdekte hoe de verspreiding van de wereldwijde gijzelsoftware WannaCry kon worden vertraagd, hoeft in de Verenigde Staten niet de gevangenis in vanwege een eerder misdrijf. Marcus Hutchins komt voorwaardelijk vrij en mag terugkeren naar zijn thuisland, berichten Britse media.

Hutchins kreeg in 2017 een heldenstatus doordat hij een manier vond om de verspreiding van WannaCry te vertragen. Die gijzelsoftware had honderdduizenden computers besmet in zo’n 150 landen. Dat leidde tot verstoringen in fabrieken, ziekenhuizen, winkels en scholen.

De FBI arresteerde hem later dat jaar in Las Vegas, waar hij een conferentie had bijgewoond. Hij werd ervan verdacht in 2014 een schadelijk en illegaal computerprogramma, zogeheten malware, te hebben ontwikkeld. Het zogenoemde Kronosvirus-programma kon worden gebruikt om bankgegevens te stelen. Hutchins bekende dat te hebben gedaan.

,,Ik heb spijt van deze acties en neem volledige verantwoordelijkheid voor mijn fouten”, sprak hij in een verklaring. ,,Sindsdien ben ik volwassen geworden en heb ik dezelfde vaardigheden die ik vele jaren geleden misbruikte, leren gebruiken voor constructieve doelen. Ik zal mij blijven inzetten om mensen veilig te houden voor cyberaanvallen.”

Leven gebeterd

In ruil voor zijn bekentenis trokken de aanklagers uiteindelijk andere aanklachten in. De autoriteiten erkenden ook dat de Brit zijn leven had gebeterd.

De computeronderzoeker had tien jaar cel kunnen krijgen. Hij reageerde op Twitter opgelucht op de uitspraak en bedankte de milde en begripvolle rechter.

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.