De app van Spotify op een smartphone.
Volledig scherm
De app van Spotify op een smartphone. © ANP XTRA

Helft Nederlanders streamt muziek, ruim 5 miljoen via Spotify

Nederlanders  zijn gek op Spotify. Het aantal gebruikers van de Zweedse muziekdienst passeerde afgelopen half jaar de 5 miljoen. Inmiddels streamt de helft van de Nederlanders muziek. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker GfK en Telecompaper.

Met name onder jongeren tussen 13 en 24 jaar is Spotify populair, bijna twee derde streamt er maandelijks mee, aldus het nieuwe GfK DAM onderzoek. Bij vijftigplussers is dat slechts 22 procent.

In de voor adverteerders belangrijke leeftijdscategorie 20-49 jaar luisteren bijna drie op de tien mensen wekelijks via Spotify. De helft daarvan doet dat met een betaald premiumabonnement, waardoor ze kunnen streamen zonder audioreclames.

Dit jaar groeide het aantal Nederlandse Spotify-gebruikers met een miljoen naar 5,24 miljoen per maand. Inmiddels bereikt de dienst 36,2 procent van de Nederlanders. Mede daardoor streamde afgelopen kwartaal voor het eerst meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (51 procent) muziek. Andere populaire diensten zijn Apple Music, Google Play, Deezer en Soundcloud. Google Play telt maandelijks ruim 1,1 miljoen gebruikers, Soundcloud ruim 1 miljoen en Deezer bijna 250.000. 

Op papier telt Apple Music met 5,5 miljoen gebruikers overigens een groter bereik dan Spotify. Alleen is Apple Music tegelijk de app waarmee alle liedjes op iPhone of iPad worden afgespeeld, ongeacht of die gekocht zijn bij iTunes of ergens anders. Dat maakt de vergelijking met Spotify moeilijk en oneerlijk, stelt Suzan Hoogland van GfK in een nadere toelichting. Qua streamingdienst is Spotify veel groter.

Smartphone

Vrijwel al het muziekstreamen (85 procent) gebeurt op de smartphone, de rest voornamelijk via de tablet. Wereldwijd telt Spotify inmiddels 191 miljoen gebruikers, aldus cijfers die het bedrijf begin november bekendmaakte. 87 miljoen van hen hebben een betaald abonnement.

Muziekstreaming is populairder dan ooit
Volledig scherm
Muziekstreaming is populairder dan ooit © Creatas Images
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.