Helft Nederlanders vergeet updates of stelt ze uit
VIDEOMeer dan de helft van de Nederlanders stelt software-updates voor hun slimme apparaten uit of vergeet ze uit te voeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat een campagne begint.
Onder de slogan ‘Doe je updates’ worden Nederlanders de komende tijd actief gemaand hun vele mobiele en andere online apparaten sneller te voorzien van veiligheidsupdates. ,,Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates”, concludeert Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat.
De bewindsvrouw heeft Panelwizard onderzoek laten verrichten onder ruim 1200 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar met slimme apparaten in huis. Wat blijkt? Meer dan de helft van de Nederlanders stelt noodzakelijke updates uit of vergeet ze simpelweg uit te voeren. De laksheid is geen onwetendheid: acht op de tien eigenaren van slimme apparaten zegt terdege te beseffen dat hun elektronica gehackt kan worden. Slechts één op de zes meent dat internetcriminelen hun apparaten wel links zullen laten liggen.
Van smart-tv's tot babyfoons
Een voorlichtingscampagne is al met al hard nodig, meent Economische Zaken. ,,Ik wil dat mensen zich beter beschermen tegen internetcriminelen”, stelt Keijzer. ,,Behalve dat de campagne oproept om slimme apparaten direct te updaten, geven we daarover tips.” Ze wijst erop dat er in huiskamers snel meer slimme elektronica komt. Bijna driekwart van alle Nederlanders bezit tegenwoordig meerdere slimme met het internet verbonden apparaten, zoals smart tv’s, slimme speakers, thermostaten, babyfoons, wasmachines en printers. Steeds meer Nederlanders kopen bovendien een smart horloge, of rusten hun huis uit met slimme verlichting of beveiligingscamera’s.
Naast voorlichting - de campagne loopt vooral online op websites, ook is er een YouTube-spotje - werkt het kabinet aan strengere regels. In december heeft Keijzer een wetsvoorstel voor een updateplicht naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze updatewet verplicht fabrikanten een bepaalde periode met updates te komen voor hun slimme apparaten. ,,Consumenten moeten weten wat zij van deze apparaten mogen verwachten’’, zei de CDA-bewindsvrouw daar eerder over.
Tekst gaat verder na het beeld
Updateplicht
Consumenten zijn blij met de wettelijke updateplicht, blijkt uit het nieuwe onderzoek. Twee derde van de Nederlanders die slimme apparaten gebruikt steunt, is voorstander. Keijzer hoopt dat het wetsvoorstel komend jaar door het parlement kan, zodat de updateplicht in 2021 kan ingaan. ,,We willen dat graag binnen een jaar doen.” De wet is het gevolg van Europese regels waar Nederland zich mede hard voor heeft gemaakt.
Dat updaten belangrijk is blijkt ook uit het groeiende aantal gevallen van cybercrime. Eén op de vijftig Nederlanders werd in 2018 slachtoffer van hackers, bleek vorig jaar uit cijfers van CBS en politie. Computercriminelen logden in op hun e-mail, socialmedia-accounts of op een van hun apparaten. Worden ook andere vormen van cybercrime meegenomen, waarbij mensen zelf handelingen verrichten (foute links aanklikken, nepfacturen of in andere oplichtingstrucs trappen) dan zijn zelfs 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer. De cijfers waren vorig jaar voor het ministerie van Justitie en Veiligheid reden een andere voorlichtingscampagne (‘Eerst checken dan klikken’) te starten.
Begin dit jaar vond weer de No Pants Subway Ride plaats. In meer dan zestig landen gingen deelnemers zonder broek de metro in, een actie tegen overmatig gebruik van de smartphone. Bekijk hieronder de beelden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
‘Apple introduceert de USB-C-poort bij de iPhone 15 deze herfst’: dit verandert er op techvlak in 2023
Ook technologieland ontsnapt in 2023 niet aan verschillende nieuwe regels en wetten. Expert Joris Jansen van technologiesite Tweakers laat zijn licht schijnen op de voornaamste nieuwe regelgeving in Europa. -
Aanklagers willen honderden miljoenen van FTX-oprichter afpakken
Amerikaanse openbare aanklagers willen honderden miljoenen dollars van oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX afpakken, als hij schuldig wordt bevonden aan fraude. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Kabinet: Verplichte updates voor telefoon en tv
Verkopers van telefoons en televisies krijgen de plicht om een tijd lang software-updates te geven. Nu worden veel apparaten verkocht waarvan de updates al na korte tijd stoppen, waardoor ze snel verouderd zijn en niet meer goed werken. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Rechter: Samsung hoeft mobieltjes niet jaren te updaten
De Consumentenbond heeft de veelbesproken rechtszaak tegen Samsung over het sneller en langer updaten van zijn smartphones pijnlijk verloren. De rechtbank Den Haag wijst alle vorderingen tegen de Koreaanse fabrikant af.