Het beeldscherm van je computer beter instellen? Zo doe je dat
Heb je het idee dat de kwaliteit van je beeldscherm beter kan? Je pc, Mac of laptop heeft veel instellingen om mee te stoeien. We zetten op een rij wat je eraan hebt.
De meeste beeldschermen, of het nu een losse monitor is of een vast onderdeel van een laptop, zijn meestal al door de fabrikant ingesteld. Maar je kunt natuurlijk de instellingen zelf aanpassen en zelfs de kleuren kalibreren waardoor ze bijvoorbeeld beter op de lichtomstandigheden van je kamer aansluiten.
Dat is best technisch, maar tegenwoordig zijn er bij computers die op Windows of Mac draaien veel tools meegeleverd die het bijbehorende gedoe uit handen nemen. Maar ook sleutelen met de standaardinstellingen kan al veel verschil maken.
Monitor instellen voor de nacht
In Windows 10 of Windows 11 begin je bij ‘instellingen’, en vanuit daar klik je op ‘systeem’ en dan op ‘beeldscherm’. Hier kun je met een simpele schakelaar het beeld meer of minder helder ‘schuiven’. Pas op bij een laptop, want een hogere instelling vergt meer stroom.
Je kunt ook het licht voor een donkere omgeving instellen (nachtlicht). Hier wijzig je de kleurtemperatuur van je monitor om blauw licht te verminderen. Je kunt specifieke tijden instellen mocht je dat willen, waarbij je overdag en in de avond warmer of minder warm licht kiest.
HDR-instellingen
Een andere optie die de moeite waard is, is HDR. Afhankelijk van je mogelijkheden heb je verschillende HDR-opties die je aan- of uit kunt zetten, waaronder streaming HDR-video afspelen.
HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Het betekent dat de verschillen in helderheid tussen lichte en donkere delen van het beeld beter worden weergegeven. Je kunt dit kalibreren via verschillende menu’s en Windows (10 en 11) loodst je daar netjes doorheen.
Op zoek naar een nieuw scherm? De redactie van BestGetest zette de beste 4K-beeldschermen van 2022 op een rij.
Kleuren kalibreren
Als je echt de diepte in wilt gaan kun je kleuren verder verfijnen via het configuratiescherm. Klik op ‘kleurenbeheer’ en selecteer het tabblad ‘geavanceerd’. Selecteer nu ‘beeldscherm kalibreren’ en volg de instructies via ‘kleurkalibratie’. Je wordt nu gevraagd om het gamma, de helderheid, het contrast en de kleurbalans van het scherm aan te passen. Je wordt ook hier netjes door de verschillende opties geleid.
Hierna brengt Windows je naar de ‘ClearType Tuner’. Vervolgens krijg je vijf miniatuurschermen met tekst te zien en mag je beslissen welke tekst er op elke pagina het beste uitziet. Wanneer je alle TrueType-schermen hebt doorlopen, kun je het proces afronden.
Mac-instellingen
Net als bij Windows kun je ook bij iedere Mac de basisinstellingen wijzigingen. Klik op het Apple-icoontje, vervolgens op ‘systeemvoorkeuren’ en dan op ‘beeldschermen’. Hier kun je helderheid, resolutie, True Tone (het scherm past zich automatisch aan in verschillende omgevingen), en Night Shift (Apples variant op nachtlicht) aanpassen.
Daarnaast kun je gebruik maken van kleurenfilters op een Mac. Je kunt een kleurfilter kiezen om de beeldschermkleuren aan te passen in geval van kleurafwijkingen of om het hele scherm een andere tint te geven om bijvoorbeeld tekst beter te kunnen lezen. Via ‘systeemvoorkeuren’ klik je achtereenvolgens op ‘toegankelijkheid’, ‘beeldscherm’ en ‘kleurfilters’. Als je die inschakelt kun je vervolgens een filtertype kiezen. Voor de meeste filters kun je de intensiteit aanpassen.
Kleuren kalibreren via macOS
Net als bij pc’s kun je de kleuren van het beeldscherm van je Mac kalibreren. Klik eerst op het Apple-icoon in de linkerbovenhoek van je scherm. Selecteer vervolgens ‘systeemvoorkeuren’, klik op ‘beeldschermen’ en vervolgens ‘kleur’. Nu kies je ‘kalibreer’ en doorloop je de ‘beeldschermkalibratie-assistent.’
Selecteer nu een witpunt volgens het voorbeeld, geef je kleurenprofiel een naam en klik op ‘voltooien’ om de kalibratie af te sluiten. Je monitor is nu gekalibreerd en als het goed is, zijn je kleuren nu beter naar wens dan eerst.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit zijn de beste smartphones van hooguit 500 euro
We zetten samen met de redactie van BestGetest de beste smartphones van hooguit 500 euro op een rij. Voor iedereen die nu op zoek is naar een nieuwe middenklasser. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Een nieuwe smartphone hoeft niet peperduur te zijn: dit zijn de beste van hooguit 350 euro
Smartphonemakers kondigen in de zomer vaak hun nieuwe paradepaardjes aan, maar je hoeft helemaal geen duizend euro te besteden voor een prima toestel. We zetten de beste smartphones voor maximaal 350 euro op een rij. -
Deze alternatieven voor Instagram houden nog wel van foto’s
Teleurgesteld over de recente aanpassingen op Instagram? Deze alternatieven hebben nog wel gewoon een ‘ouderwetse’ focus op foto’s. -
PREMIUMmet video
Khaby ging TikTok-filmpjes maken toen hij zijn baan verloor, nu heeft hij 147,7 miljoen volgers
Met 147,7 miljoen volgers is Khaby Lame de koning van TikTok. De Italiaan stootte in juni Charli D’Amelio uit de VS van de troon.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.