Volledig scherm
© -

Hiep hiep hoera! De walkman bestaat 40 jaar

Nostalgie: de walkman viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Op 1 juli 1979 kwam de eerste draagbare cassettespeler van Sony uit. De apparaten worden al sinds 2010 niet meer gemaakt, maar hebben wel een industrie van mobiele muziekspelers groot gemaakt.

Volledig scherm
© Shutterstock

De walkman was zeker niet de eerste draagbare cassettespeler, maar zonder twijfel de populairste. Het concept voor de eerste walkman werd bedacht door Sony’s medeoprichter Masaru Ibuka, die een betere manier wilde vinden om tijdens lange vliegreizen naar muziek te luisteren. Hij gebruikte daarvoor aanvankelijk een cassetterecorder die het bedrijf al bouwde, maar die vooral werd gebruikt door journalisten om opnames te maken.

Het apparaat was groot en zwaar en Ibuka wilde een compacter ontwerp. Hij ontwierp daarop een nieuwe cassettespeler die gebaseerd was op de Sony Pressman-recorder, waarop uiteindelijk ook de naam walkman werd gebaseerd. De eerste walkman heette de TPS-L2, een stereospeler die op 1 juli 1979 in Japan voor het eerst in de verkoop ging.

Destijds kostte de walkman zo’n 700 gulden, wat gecorrigeerd naar inflatie zo’n 755 euro is. Tegenwoordig kun je de muziekspelers nog steeds kopen op bijvoorbeeld eBay. Bereid je wel voor op een hoge aanschafprijs, want de gadgets zijn inmiddels gewild bij verzamelaars.

Populair

Aanvankelijk had Sony grote moeite de walkman in de winkels te krijgen, want winkeliers vonden dat een cassettespeler ook moest kunnen opnemen. Onder consumenten bleek het apparaat echter veel populairder dan gedacht; Sony verkocht er vijftigduizend in de eerste twee weken. Grappig feitje: in een onderzoek van TIME bleek dat ondervraagden meer gingen lopen toen de walkman op de markt kwam, een toename van zo’n dertig procent.

In totaal zijn er ruim vierhonderd miljoen exemplaren van de walkman verkocht, maar slechts de helft daarvan kon cassettebandjes spelen. Latere evoluties van apparaten met de walkman-merknaam konden bijvoorbeeld ook cd’s en minidiscs afspelen. Ook kwamen er mp3-spelers met de walkman-merknaam op de markt. In oktober 2010 stopte Sony de productie van walkmans met cassettebandjes. De reden was een gebrek aan interesse voor de apparaten na 31 jaar, hoewel er recent een kleine opleving van de populariteit van cassettebandjes lijkt te zijn.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”