Hoeveel stroom verbruikt jouw televisie?
Nu de energieprijzen blijven stijgen en het leven sowieso een stukje duurder wordt, kijken veel mensen kritisch naar hun energieverbruik. Die televisie die de hele dag aanstaat, valt daar nog wat op te besparen?
De Nederlander kijkt gemiddeld drie uur en twintig minuten per dag tv, dus het apparaat staat geregeld aan. In sommige huishoudens wordt het ook als gezellig achtergrondgeluid gebruikt, of om via streamingdiensten als Spotify muziek te luisteren tijdens thuiswerkdagen. Dan kan de tv zomaar de hele dag in gebruik zijn.
Energielabel
Dat kost flink wat stroom en dus geld, maar hoeveel precies? Dat hangt er natuurlijk erg vanaf wat voor prijs je op dit moment voor je stroom betaalt, maar het type tv speelt ook een grote rol. Ben je op zoek naar een zuinige televisie, let dan op het energielabel. Dat moeten alle winkels verplicht tonen.
Dit label toont een letter van A tot en met G en geeft globaal aan hoe zuinig de tv is. Daaronder vind je het aantal kilowattuur dat de tv verbruikt per duizend uur kijken. Ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe televisie, kun je dit label opzoeken om uit te rekenen wat dat apparaat je nu eigenlijk kost.
Het energielabel kan veel verschil maken, afhankelijk van je energiecontract. Voor de crisis lag de gemiddelde prijs van een kilowattuur nog rond de 23 cent. Als je nu een energiecontract afsluit, moet je al meer dan 50 of zelfs 60 cent per kWh rekenen.
Tekst gaat hieronder verder.
Kleiner is zuiniger
De populaire LG OLED55C1 valt bijvoorbeeld in label G, met 106 kWh per duizend uur. De Samsung QLED 4K55 valt met het label F een stuk zuiniger uit en verbruikt in dezelfde tijd maar 77 kWh. Kijk je gemiddeld vier uur per dag tv, dan kost dat onder de oude stroomprijzen met de LG 35,59 euro per jaar. Met de Samsung ben je dan 25,86 euro kwijt. Met de huidige stroomprijzen kun je die bedragen dus gerust verdubbelen, en scheelt de zuinigere tv je in dit geval bijna 20 euro per jaar.
Overigens geldt altijd: hoe meer je van je televisie vraagt en hoe harder hij moet werken, hoe meer stroom hij verbruikt. Een groter scherm verbruikt bijvoorbeeld altijd meer dan een kleinere, ook als het toestel hetzelfde energielabel heeft. Grotere tv’s mogen meer stroom verbruiken om dezelfde lettercode te verdienen. Ook een hogere resolutie zorgt voor een hoger stroomverbruik. Er zijn immers meer pixels die aangestuurd moeten worden.
Daarnaast zijn er ook diverse technieken die het stroomverbruik omhoog jagen. Op het energielabel zie je bijvoorbeeld het gemiddelde verbruik als je HDR inschakelt, een techniek die voor mooiere kleuren zorgt. Eerder genoemde voorbeelden van LG en Samsung stijgen in dat geval van 106 en 77 kWh naar respectievelijk 171 en 150 kWh. Tv-kijken wordt met HDR in sommige gevallen dus bijna twee keer zo duur.
Eco-modus
Als je niet met volle concentratie tv aan het kijken bent, kan het lonen om dit soort opties tijdelijk uit te schakelen. Ook kun je je stroomverbruik verminderen door de helderheid van je scherm omlaag te zetten. Heb je de tv als achtergrond aanstaan of gebruik je hem alleen om muziek te luisteren, dan kun je de helderheid dus beter even omlaag schuiven. Op sommige televisies is het zelfs mogelijk om het scherm helemaal te verduisteren.
Veel tv’s hebben in hun instellingen daarnaast een eco-modus. Wat die precies doet, hangt af van het merk, maar vaak worden dan sensoren gebruikt om de helderheid automatisch aan te passen aan de hoeveelheid licht in de ruimte. Dat is niet alleen goed voor je stroomverbruik, maar ook voor je ogen.
Wil je een nieuwe televisie kopen? BestGetest zet de beste televisies van 2022 op een rij.
Stand-by
Overigens verbruikt je tv ook stroom als je hem niet gebruikt. Een televisie staat namelijk altijd op stand-by, klaar om aan te schieten als je hem nodig hebt. Bij nieuwere tv’s is dat stroomverbruik echter zo laag, dat het bijna niet de moeite is om ze helemaal uit te schakelen. Sommige fabrikanten zeggen zelfs dat het meer stroom kost om een tv telkens uit te zetten en weer helemaal op te starten, dan om hem in stand-by te laten staan.
Heb je nog een ouder model, dan zou het wel kunnen lonen om de stekker er voortaan uit te trekken. Heb je nog meer apparaten die in stand-by staan, zoals de tv-ontvanger of decoder, dan kan een verlengsnoer met een rode knop van pas komen. Met één druk op de knop schakel je dan alles uit, zodat er niet meer ongemerkt stroom verbruikt wordt.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een Grammy voor Kirby? ‘Net als filmmuziek versterkt gamemuziek emotie’
Het eetgrage roze bolletje Kirby mag zich het tweede gamepersonage met een Grammy noemen, dankzij een jazzy muziekcover van de 65-koppige 8-Bit Big Band. Gamemuziek blijft nog vaak een buitenstaander bij de grote prijzen. Hoe klinkt een moderne game eigenlijk? -
'Glazen Huis voor gamers' haalt 2,4 miljoen euro op
Een groep gamers heeft een bedrag van 2,6 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) ingezameld voor een goed doel dat zich inzet tegen kanker, door een week lang games zo snel mogelijk uit te spelen en dat te livestreamen, als een soort Glazen Huis voor gamers. Kijkers konden vervolgens geld doneren. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heeft iedereen straks een kwantumcomputer in huis?
De kwantumcomputer belooft een onvoorstelbare rekenkracht en zal daarom onze wereld veranderen. ,,Hij kan dingen die we ons nog niet eens kunnen voorstellen.” -
Zoek je een goedkope laptop? Dit is de beste onder de 500 euro
Ook voor een klein budget zijn er prima laptops te vinden waar je nog een tijdje mee vooruit kunt. Samen met Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 500 euro kunt kopen.
-
Wil je een goedkope laptop kopen? Deze Acer moet je hebben
Wil je een degelijke laptop kopen zonder de hoofdprijs te betalen, dan is het soms even zoeken. De doorloop van nieuwe laptops is dit jaar bovendien hoog. Wat zijn de beste laptops die je op dit moment voor 500 euro of minder kan kopen? -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.