Huawei heeft de nieuwe Mate XS voorgesteld aan de pers in Barcelona.
Volledig scherm
Huawei heeft de nieuwe Mate XS voorgesteld aan de pers in Barcelona. © AFP

Huawei neemt het op tegen Samsung met verbeterde versie vouwbare Mate XS

Prijs: 2500 euroDe Chinese techfabrikant Huawei heeft een nieuwe versie van zijn vouwbare smartphone, de Mate XS, voorgesteld vandaag. De nieuwe versie is sneller en heeft een beter scherm. Daarmee hoopt het bedrijf meer klanten te kunnen aantrekken voor de prijzige telefoon van 2499 euro.

Een jaar geleden stelde Huawei zijn eerste vouwbare telefoon voor, die in november in de winkelrekken lag in China. De telefoon vouwt in het midden toe als een boek, waardoor het scherm groter is dan dat van rivaal Samsung Z Flip.

De nieuwe versie heeft een even groot scherm als zijn voorganger, maar zou een betere scharnier en beter scherm hebben. Bovendien zou het toestel een hogere downloadsnelheid hebben en een betere batterij dan de Samsung Galaxy Fold, aldus Huawei topman Richard Yu. De telefoon draait op Android 10. Overigens is de Google Play Store niet beschikbaar door de restricties van de Amerikaanse overheid.

Huawei komt met een tweede opvouwbare telefoon. De Mate XS is de opvolger van de Mate X van een jaar geleden.
Volledig scherm
Huawei komt met een tweede opvouwbare telefoon. De Mate XS is de opvolger van de Mate X van een jaar geleden. © EPA

De Mate XS gaat 2499 euro kosten en is daarmee fors duurder dan de nieuwe Galaxy Z Flip van Samsung. Die kost rond de 1500 euro. Volgende maand is de nieuwe telefoon wereldwijd verkrijgbaar. 

Naast de nieuwe versie van de telefoon lanceerde Huawei ook een speaker, in samenwerking met het Franse audiobedrijf Devialet, een Mate-serie tablet en twee notebooks. Volgende maand zou volgens Yu Huawei nog de Huawei P40, een 5G-telefoon, aankondigen in Parijs.

Enkele van de nieuwe apparaten van Huawei.
Volledig scherm
Enkele van de nieuwe apparaten van Huawei. © REUTERS