Huawei P40 Pro: Een smartphone is meer dan een camera
ReviewHet verhaal van de Huawei P40 Pro is best tragisch. Het legt bloot waar we voorheen zelden bij stilstonden. Vaak is een Android-smartphone namelijk een combinatie van met name Aziatische en Amerikaanse inspanningen, als we het heel globaal zeggen. Dit toestel laat zien dat beide kanten belangrijk zijn. Een kijkje op het nieuwe toptoestel van Huawei.
We kunnen hier natuurlijk stellen dat je prima om het gebrek aan Google-diensten heen kunt werken. We zouden dan stoer kunnen zeggen dat we allerlei alternatieve apps hebben gevonden voor wat Google biedt en andere diensten dan maar in de browser openen. En dan zouden we niet eens liegen; het kan allemaal, afhankelijk van je voorkeuren. Ideaal is echter anders, zeker voor de gemiddelde smartphonegebruiker, maar ook als je een nerd in hart en nieren bent en niet zit te wachten op allerlei omwegen.
(Lees verder onder de afbeelding)
Als je al ‘ontgoogelt’ bent, of een drijfveer hebt om te gaan ontgoogelen, is het natuurlijk een ander verhaal. Dan ben je eerder bereid om de tijd te investeren om de P40 Pro in te richten zoals jij dat wilt, en dan nog zul je tegen dingen aanlopen. Voor de meesten zal gelden dat dit een te dure smartphone is om moeilijk te moeten doen. Daarmee is het een nicheproduct geworden en dat is jammer, omdat het wel een fijne telefoon is.
Om die reden hebben we besloten de P40 Pro ook geen cijfer te geven. Want geef je hem dan een dikke onvoldoende omdat hij voor weinig mensen geschikt is? Of negeer je bijvoorbeeld het gebrek aan Google-diensten, waardoor het beeld ontstaat dat het een aanrader is?
Geweldige camera
Zo is de camera ronduit geweldig. Huawei heeft weer een stap vooruit kunnen zetten, waarbij de grootste verbeteringen te vinden zijn in de ultragroothoekcamera, de nachtfotografie met de primaire camera en de kleurgetrouwe foto’s die de P40 Pro produceert. Ook de frontcamera mag er wezen. Het zou ons niet verbazen als de P40 Pro, net als de P30 Pro vorig jaar, onze smartphonefotografietest zou winnen.
Andere sterke punten van de P40 Pro zijn het snelle bedrade 40W-laden en draadloos met 27W, de veilige en razendsnelle ontgrendeling met gezichtsherkenning, en de vingerafdrukscanner onder het scherm. Ook is dit een supersnel toestel dat een zeer vloeiende Android-ervaring biedt. Daarbij helpt de 90Hz-verversingssnelheid.
Roet in 't eten
Toch is het juist dat scherm dat roet in het eten gooit, ondanks dat het oledscherm er weer prachtig uitziet. Er zit geen Gorilla Glass van Corning op de Huawei P40 Pro, en daardoor krast en breekt het scherm vermoedelijk gemakkelijker. Daarnaast lijkt het er sterk op dat de accuduur te lijden heeft onder het nieuwe scherm, dat ook een hogere maximale resolutie heeft dan zijn voorganger. De accuduur was een sterke troef van de P30 Pro, maar hoewel de P40 Pro bij ons gemakkelijk een dag meegaat, is achteruitgang natuurlijk jammer.
Wellicht heeft Huawei er daarom ook voor gekozen om de maximale helderheid in te perken. Het scherm is namelijk net wat minder goed af te lezen dan bij de P30 Pro. Daarnaast haalt de geluidskwaliteit van de enkele luidspreker het niet bij de concurrentie en is de haptische feedback minder goed.
Dit zijn de redenen waarom de P40 Pro op ons minder indruk heeft gemaakt dan de P30 Pro vorig jaar. Een smartphone is nog altijd meer dan een camera. En hoewel de P40 Pro zeker geen slechte smartphone is, moet je in deze prijsklasse een toestel neerzetten dat op elk vlak goed is en op veel vlakken geweldig. Dat is dit toestel op verschillende vlakken net niet. Tel daarbij op de afwezigheid van Google-diensten en we moeten concluderen dat deze smartphone helaas voor maar weinigen interessant is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Elon Musk wil Twitterverbod van Donald Trump terugdraaien
Wanneer ondernemer Elon Musk Twitter koopt, wil hij het Twitterverbod van oud-president Donald Trump terugdraaien. Trump is geblokkeerd van het netwerk na zijn tweets over de bestorming van het Capitool. -
Hoe betrouwbaar is Kijkwijzer voor games? ‘Een game voor 3+ kan vaak nog te complex zijn’
Games hebben net als films, series en tv-programma’s een leeftijdsindicatie. Maar werken die eigenlijk wel? En zou je als ouder meer aandacht moeten geven aan de pictogrammen op het hoesje van een game? -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen?
-
Zo snel moet je internet zijn voor Netflix, Spotify, gamen en meer
We belasten onze internetverbinding steeds zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van series, films, muziek en tegenwoordig zelfs volledige games. En dat allemaal terwijl er mogelijk een heel gezin tegelijk online wil. Hoe snel moet je internet hier eigenlijk voor zijn? -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
De Samsung Galaxy Book2 Pro neem je makkelijk mee, maar verwacht geen wonderen
Het is lang geleden dat Samsung een serieuze speler op het gebied van laptops was, maar met de Galaxy Book2 Pro hoopt de Koreaanse techgigant daar verandering in te brengen. Dit is een high-end laptop met optioneel touchscreen en een van de lichtste modellen op de markt.