Iedereen heeft het over VPN’s, maar wat heb je eraan?
Je hebt er vast weleens van gehoord: een VPN. Wat is het precies en waarom zou je het gebruiken?
Laten we meteen de spreekwoordelijke olifant in de kamer benoemen: de meeste mensen die een VPN gebruiken, doen dit om toegang te krijgen tot buitenlandse content van streamingdiensten. Er staat bijvoorbeeld een bepaalde serie wel op de Amerikaanse versie van Netflix, maar niet op de Nederlandse. Met een VPN kun je dit omzeilen en een Amerikaanse website laten denken dat jij je in Amerika bevindt.
Een slim trucje, ook al is het misschien niet helemaal chic. Bij de meeste streamingdiensten overtreed je ook de algemene voorwaarden als je dit doet.
Veiliger surfen op openbare netwerken
Een ‘virtual private network’ (VPN) is software voor bijvoorbeeld je laptop of telefoon die zorgt voor een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Deze stuurt jouw data via een veilige verbinding naar een externe zender, vanaf deze zender gaat jouw data weer naar het internet. Hierdoor heb je dus relatief veilig internet.
Dit is handig als je op een open netwerk aan het surfen bent, bijvoorbeeld bij een koffietentje of een treinstation. In theorie is het daar immers mogelijk dat hackers meelezen en persoonlijke informatie zoals je bankgegevens buitmaken.
(Redelijk) anoniem
Door een VPN ben je op internet anoniem. Je IP-adres is niet meer zomaar traceerbaar, hierdoor weet niemand je daadwerkelijke locatie. Daarnaast kun je anoniem dingen downloaden. Met een VPN beschikken advertentienetwerken dus ook niet langer over een profiel van jou. Normaal gesproken wordt er veel informatie over jou verzameld die doorverkocht wordt aan overheden en adverteerders.
Je bent echter zeker niet onkwetsbaar met een VPN. Als je echt anoniem op het web wilt surfen, dan kun je bijvoorbeeld de webbrowser Tor gebruiken. In tegenstelling tot een VPN, stuurt Tor je verkeer via verschillende server-nodes, waardoor dit veel moeilijker te traceren is. Tor wordt beheerd door een non-profitorganisatie en is gratis te downloaden. Sommige VPN-diensten maken zelfs verbinding met Tor via VPN, waardoor dit geheimzinnige systeem makkelijker toegankelijk wordt.
Censuur
In landen zoals China en Turkije worden delen van het internet gecensureerd. Deze landen blokkeren toegang tot verschillende diensten zoals WhatsApp, Google, YouTube en bekende internetproviders. Daar kan het handig zijn een VPN te gebruiken.
Je kan je geografische locatie veranderen en zo toch gebruikmaken van alle onlinediensten waar je dol op bent. Al proberen overheden in dergelijke landen het gebruik van VPN’s te traceren en te blokkeren, waardoor een constant kat-en-muisspel bestaat.
VPN-diensten: gratis of betalen
Er zijn zowel gratis als betalende VPN-diensten. Zij moeten zich houden aan de wetten van het land waar ze officieel gevestigd zijn. Het is belangrijk het privacybeleid van VPN-diensten te lezen en te weten te komen waar het hoofdkantoor van een VPN-bedrijf zit. Je kunt je immers afvragen hoe een gratis VPN zichzelf in leven houdt.
Bij gratis diensten ben je als gebruiker zelf vaak het product. Zo wordt bijvoorbeeld je surfgedrag bijgehouden of krijg je al dan niet ongevraagd advertenties te zien. De kans is groot dat de VPN-aanbieder nog allerlei andere gegevens over jou verzamelt en doorverkoopt aan derden. Een VPN waarvoor je betaalt, is dus in de regel het advies.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Slechte internetverbinding? Zo check je thuis je wifi-signaal
Je bent lekker aan het surfen, maar de pagina’s laden langzamer. Streamende series springen ineens op pauze of het beeld verliest zijn kwaliteit. Dan kan er wat mis zijn met je wifi-signaal. Voordat je meteen de helpdeks van je provider gaat bellen, zijn er een hoop zaken die je zelf kunt doen en waar je vooraf over na moet denken. -
Twitter en Brazilië in conflict over berichten over dodelijk geweld op school
Brazilië beschuldigt Twitter ervan dat het berichten die aanzetten tot geweld op scholen op hun beloop laat. Na een plotselinge piek in het aantal moorden in onderwijscentra in heel Brazilië en vooral een fatale steekpartij op een crèche waarbij vier jonge kinderen werden gedood, zijn de autoriteiten deze week begonnen met het aanpakken van socialemediaplatforms die berichten hosten waarin de aanvallen worden geprezen. -
1,2 miljard euro
Schadevergoeding gloort voor 230.000 Nederlanders in zaak tegen Facebook na gigaboete
Voor het jarenlang doorsluizen van Europese persoonsgegevens naar de Verenigde Staten moet het moederbedrijf van Facebook een recordboete van 1,2 miljard euro betalen. Dat hebben Europese privacytoezichthouders maandag bekendgemaakt. De recordboete is een belangrijke steun in de rug voor de 230.000 Nederlanders die meedoen aan de massaclaim tegen Facebook, meldt de Consumentenbond. ,,Hun zaak staat hiermee een stuk sterker.”
-
Je smartphone verzekeren, of zit die al bij je inboedelverzekering?
-
-
-
kunstmatige intelligentie
Nieuwssites staan vol artikelen die niet door mensen zijn geschreven: ‘Vraag je af wíe het brengt’
Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om zoveel mogelijk nieuwsartikelen te produceren, blijkt uit onderzoek van factchecking-tool NewsGuard. Wereldwijd staan websites vol met enorme hoeveelheden ‘clickbait-artikelen’ van lage kwaliteit om geld te verdienen aan advertenties. „We hebben hier allemaal verantwoordelijkheid in”, aldus cybersecurity expert Dave Maasland. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.