Volledig scherm
De moskee in Dieren © Google Maps

Imam Nederlandse moskee: Ik ben bereid te doden voor geloof

,,Ben bereid voor mijn geloof te sterven, maar ook bereid levens te ontnemen." Dat schreef de in opspraak geraakte imam Halil Çelik van de de Selimiye Moskee in Dieren in een Facebookbericht.

Hierover is landelijk in Turkse kringen ophef ontstaan volgens de Gelderlander. Het moskeebestuur heeft inmiddels hiervan nadrukkelijk afstand genomen. Ze betreurt de uitlating, die ,,niet past" bij een imam.

,,Met de uitspraak van de imam zijn we het niet eens. Daar distantieert het moskeebestuur zich ook van. Dat zal ook voor de Turkse gemeenschap in Dieren zo zijn", aldus de secretaris van het moskeebestuur.

Vertrekt
De imam vertrekt nog deze week bij de Selimiye Moskee in Dieren. Hij keert, aldus het bestuur, vrijdag terug naar Turkije. Zijn afscheid staat volgens het bestuur los van een gewraakte uitspraak. ,,Het vertrek van imam Çelik stond al langer gepland", meldt het moskeebestuur. De geestelijke was zo'n twee jaar verbonden aan de Selimiye Moskee, een staatsmoskee die vanuit Turkije imams krijgt aangeleverd.

Passage
De uitlating van de imam is volgens het moskeebestuur ,,uit zijn context" gerukt. Het is een passage uit een dialoog van de imam met een opponent op Facebook. Mehmet Cerit, hoofdredacteur van het Turkse weekblad Zaman Vandaag en Zaman Hollanda plaatste de uitlating van de imam vandaag op Twitter. ,,Een schandalige, schokkende uitspraak", aldus Cerit, waarmee de imam volgens hem een slecht voorbeeld vormt voor radicaliserende jongeren.

Het bestuur van de Selimiye Moskee en imam Halil Çelik komen morgen met een gezamenlijke verklaring over deze kwestie.