In Israël lachen ze om nieuwe naam Facebook: Meta is Hebreeuws voor ‘dood’
De nieuwe naam van Facebook werkt in Israël op de lachspieren. Meta, zoals topman Mark Zuckerberg deze week trots zijn moederbedrijf doopte, betekent in het Hebreeuws namelijk ‘dood’. En dat zorgt op sociale media voor veel hilariteit.
Tot nu heette het concern achter het sociale netwerk ook Facebook. Maar het moederbedrijf verandert zijn naam in Meta, zo maakte topman Mark Zuckerberg deze week bekend. De nieuwe naam sluit beter aan op de ambitieuze plannen van Zuckerberg om een nieuwe virtuele wereld te ontwikkelen. De socialemedia-app blijft wel Facebook heten. Het concern daarachter is ook eigenaar van Instagram, WhatsApp en Oculus.
Sinds de bekendmaking steken vooral Joodse gebruikers de draak met naamsverandering. Meta lijkt heel erg op het Hebreeuwse woord voor ‘dood’, twitterde techdeskundige Nirit Weiss-Blatt. ‘De Joodse gemeenschap zal deze naam de komende jaren belachelijk maken', schreef ze. Ook andere twitteraars wijzen Facebook op de ongelukkige naamkeuze.
Fysiek en virtueel
Meta verwijst naar de zogenoemde ‘metaverse’ die het bedrijf wil bouwen. Die metaverse is een wereld in virtual reality waar sociale media, spellen en webwinkels samenkomen, zodat gebruikers die wereld niet meer hoeven te verlaten. In de visie van Facebook moet het een combinatie worden van de fysieke en de virtuele wereld, die toegankelijk is terwijl je online bent. ,,Het kan nieuwe creatieve, sociale en economische mogelijkheden bieden‘’, aldus Zuckerberg.
Critici zien de naamsverandering bij Facebook als een moedwillige poging om de aandacht af te leiden van de vele schandalen rondom het bedrijf. Zo bracht een klokkenluidster recent een reeks interne documenten naar buiten, die aantoonden dat het bedrijf niets deed met verontrustende interne onderzoeksresultaten en te weinig deed tegen nepnieuws en complottheorieën.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM15
Strenge EU-wetten laten ondernemers verdrinken onder papierwerk: ‘We zijn aan het doorslaan’
-
6 tips14
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Gegevens VodafoneZiggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep
Tientallen klanten van VodafoneZiggo zijn ingelicht over een datalek. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden terecht. Deze groep is vooral bezig met het intimideren en bedreigen van mensen. -
1,2 miljard euro
Schadevergoeding gloort voor 230.000 Nederlanders in zaak tegen Facebook na gigaboete
Voor het jarenlang doorsluizen van Europese persoonsgegevens naar de Verenigde Staten moet het moederbedrijf van Facebook een recordboete van 1,2 miljard euro betalen. Dat hebben Europese privacytoezichthouders maandag bekendgemaakt. De recordboete is een belangrijke steun in de rug voor de 230.000 Nederlanders die meedoen aan de massaclaim tegen Facebook, meldt de Consumentenbond. ,,Hun zaak staat hiermee een stuk sterker.”
-
PREMIUMmet video28
Apples nieuwste vondst doet wenkbrauwen fronsen: ‘Nog groter dan introductie van smartphone’
-
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUM12
Kan de politiek de razendsnelle ontwikkeling van AI wel bijhouden? ‘Wordt moeilijk’
De ontwikkelingen in de wereld van zelfdenkende computerprogramma's gaan hard, maar regulering loopt achter. Met de toenemende invloed van AI op ons leven is politieke actie nodig - en snel, maar kan dat wel snel genoeg?