Volledig scherm
© EPA

Instagram blokkeert steeds meer hashtags van anti-vaxxers

Instagram blokkeert actief steeds meer hashtags die worden gebruikt door mensen die tegen vaccinaties zijn. Dit doet het socialemediaplatform om desinformatie over vaccineren tegen te gaan, laat een woordvoerder van Instagram weten aan Huffington Post.

De dienst was al langer bezig met het blokkeren van hashtags. Zo waren #vaccinescauseautism, #vaccinescauseaids en #vaccinesarepoison al niet meer te zien. Nu is ook #vaccineskill toegevoegd aan het rijtje geblokkeerde zoektermen. Gebruikers kunnen niet zoeken op de termen en het aanklikken van de hashtags levert geen resultaat op.

CNN berichtte onlangs dat de hashtag #vaccinekills nog steeds bovenaan de zoekresultaten stond als je ‘vaccines’ intikte. Inmiddels is dat niet meer zo, leert een korte zoekopdracht. Wel komen er hashtags naar boven als #vaccineinjury en #vaccinesharm.

Anorexia

Instagram is niet het enige platform dat actief optreedt tegen zogenoemde anti-vaxxers. Amazon haalde al films offline van zijn streamingdienst die niet-vaccineren promoten. Ook Facebook, moederbedrijf van Instagram, nam maatregelen. Zo komen pagina’s van anti-vaxxers niet meer voor in de zoekresultaten.

Instagram blokkeert overigens wel vaker accounts en hashtags die een mogelijk gevaar voor de gezondheid opleveren, zoals profielen die anorexia verheerlijken. Maar gebruikers zijn het socialemediaplatform vaak te slim af en komen snel met nieuwe hashtags waarmee ze hun boodschap alsnog verspreiden. 

Uitbraak van mazelen

In Amerika (maar ook daarbuiten) is steeds meer aandacht voor de informatie die via sociale media wordt verspreid, bijvoorbeeld over vaccineren. In 23 staten is er een uitbraak van de mazelen, een ziekte die in 2000 nog als uitgeroeid werd gezien in het land. Tegelijkertijd roept de anti-vaccinatiebeweging mensen op hun kroost vooral niet te laten inenten.

In Nederland komt mazelen sinds de invoering van vaccinatie in 1976 overigens nog weinig voor. In april van dit jaar waren er twintig patiënten met mazelen in Nederland. Wel meldde staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) dat de ziekte weer oprukt in Nederland.

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (13%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (10%)
  • De snelheid (32%)
  • Veiligheid en privacy (28%)
1491 stemmen