Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten.
Delen per e-mail
Het duurde niet lang voor Clubhouse in het vizier van Facebook kwam te liggen. De techreus houdt nieuwe, trendy apps vaak nauw in de gaten te houden om de best werkende functies ervan te kopiëren. Binnen enkele weken had topman Mark Zuckerberg een Clubhouse-account. Kort daarna introduceerde zijn Instagram de Live Rooms-functie, die direct met Clubhouse moet concurreren.
Live Rooms en Clubhouse laten je allebei met andere mensen praten terwijl een groot publiek mag meeluisteren. Helemaal identiek zijn de twee echter niet: voor zowel streamers als luisteraars zijn er een paar verschillen.
Luisteren of kijken
Het grootste verschil tussen de twee is de focus op audio of video. Clubhouse houdt zich puur bij audio. Een opvallende keuze in een tijd waarin apps zich over het algemeen steeds meer op beeld zijn gaan richten en we massaal gewend zijn geraakt aan videobellen.
Clubhouse kan daardoor op de achtergrond van de smartphone afgespeeld worden, zonder dat de app open hoeft te staan. Zo voelt het alsof er live naar een radiostation of podcast wordt geluisterd.
Instagram moet het vooral hebben van beeld, dus Live Rooms draait volledig om video. Live Rooms is een uitbreiding van de standaard streamingfuncties van de app. Het was al mogelijk om met twee personen tegelijk te streamen. Nu kunnen streamers drie gasten uitnodigen om een gesprek te voeren. Het scherm wordt dan opgedeeld in vier vakjes waar de losse gesprekspartners in te zien zijn.
Clubhouse laat je meepraten
Ook voor het publiek is er een groot verschil tussen de twee platforms. In Clubhouse kunnen luisteraars op elk moment hun virtuele hand omhoog steken door een knop in te drukken. De streamers kunnen er vervolgens voor kiezen om deze mensen uit te nodigen in het gesprek. Deze interactiviteit maakt de afstand tussen spreker en luisteraar een stuk kleiner.
Met Live Rooms houdt het na drie gasten op. Het publiek kan vervolgens alleen meekijken en via een chat meepraten. Ook kunnen kijkers via Live Rooms geld geven aan de streamers, onder andere voor inzamelingsacties. Instagram zegt aan meer interactieve functies te werken, maar vooralsnog voelt Live Rooms een stuk eenzijdiger dan Clubhouse.
Instagram is voor iedereen
Lang niet iedereen kan op dit moment Clubhouse gebruiken. De app is alleen op uitnodiging toegankelijk: iedere nieuwe Clubhouser krijgt twee uitnodigingen om onder vrienden te verdelen, dus het is niet heel lastig om binnen te komen, maar het is wel een drempel. Bovendien is er nog geen Android-app van Clubhouse, waardoor het alleen op een iPhone of iPad werkt. Instagram kan op zijn beurt door iedereen worden geïnstalleerd en staat in appwinkels van alle grote telefoonmerken.
Daarnaast kun je op Clubhouse alleen een evenement meemaken door zelf live aanwezig te zijn. Gesprekken worden niet opgenomen, waardoor ze ook niet teruggeluisterd kunnen worden. Bij Instagram kunnen de streams wel worden bewaard, zodat iedereen ze terug kan kijken.
Virtuele kroeg
Nu we minder makkelijk in de kroeg of het café gesprekken kunnen voeren, zijn apps als Clubhouse en Live Rooms van Instagram de moderne vervanger. Voor mensen die al veel Instagram-volgers hebben, is dat de meest logische plek om te streamen.
Toch is Clubhouse, ondanks het exclusieve karakter, door de focus op audio een stuk laagdrempeliger. Je hoeft niet na te denken over een video-opstelling en kunt tijdens een gesprek tegelijk iets anders doen. Daarnaast zijn Clubhouse-gesprekken een stuk interactiever, wat het nu de hipste plek maakt om te zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Clubhouse is dé nieuwe hit op sociale media: wat is het en wat kun je ermee?
De app Clubhouse is dé nieuwste sociale mediahit. Het exclusieve platform dat draait om live audio, groeide in relatief korte tijd uit tot een van de populairste netwerken van het moment. Maar wat is Clubhouse precies en wat maakt de app zo populair? -
De transparante tv komt er aan, maar koop hem (nog) niet
De Chinese telefoonmaker Xiaomi werkte lange tijd aan iets bijzonders: een transparante televisie, waar je er van beide kanten doorheen kan kijken. Dat ziet er onwijs gaaf uit, maar er zijn nog een hoop redenen om zo’n futuristisch scherm niet in huis te halen. -
PREMIUM
Goudse school wéér in verlegenheid: opvallend filmpje van docent opgedoken op social media
Middelbare school GSG Leo Vroman in Gouda ziet geen reden om maatregelen te nemen tegen een docent die ‘Noordafrikaanse’ leerlingen aansprak op hun taalgebruik. Zijn opmerking werd gedeeld via een filmpje op de app Tiktok (kanaal dat vooral bedoeld is voor muziekvideo’s). -
Een tv zonder blikgeluid: deze hebben de beste audio
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert steeds meer, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, tipt onze techredacteur enkele toestellen met betere audio. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha.
-
Laptops steeds moeilijker leverbaar: deze aanraders van minder dan 700 euro zijn er nog
De zoektocht naar een goede laptop is nu buitengewoon lastig. Tekorten zorgen ervoor dat het aanbod veel kleiner is dan in voorgaande jaren, waardoor je soms meer moet betalen voor een aardige machine. Voor wie maximaal 700 euro wil besteden, hebben we alsnog een paar interessante opties gevonden. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.