Volledig scherm
Steve Huffman, mede-oprichter van website Reddit. © Reddit

Internetforum Reddit in rep en roer over investering van Chinees bedrijf

Oproer bij een van de meest controversiële fora op internet. Reddit, een plek waar vrijwel alles kan en mag, zou onlangs een smak geld hebben gekregen van Tencent, een van de grootste bedrijven van China. Het zou gaan om een bedrag van 133 miljoen euro. Gebruikers zijn bang voor censuur en laten dat merken.

Reddit is in China zelf niet toegankelijk, de site wordt geblokkeerd door de staatscensuur, de Grote Firewall (dat is geen grap). 

De diensten die Chinezen worden gebruikt, zijn aan banden gelegd. Zo kunnen gebruikers van Tencents chatdienst WeChat niets schrijven over Winnie de Poeh, omdat dit code zou zijn voor president Xi Jinping.

Daarom hebben Reddit-gebruikers in de afgelopen dagen veel foto’s van Winnie de Poeh geplaatst. Een van die foto’s kreeg meer dan 200.000 upvotes (likes). Ook deelden ze afbeeldingen van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989

Reddit is in 2005 opgericht door studenten Steve Huffman en Alexis Ohanian. Een jaar later verkochten ze de site al aan uitgever Condé Nast. De waarde wordt tegenwoordig geschat op ongeveer 2 miljard dollar. Reddit heeft ongeveer 330 miljoen gebruikers. Die kunnen links, verhalen en afbeeldingen plaatsen, waar anderen op kunnen reageren. Hoe populairder een bericht, hoe hoger hij komt te staan in de feed. Reddit noemt zichzelf daarom ‘’de voorpagina van het internet’'.

Reddit is niet het eerste techbedrijf waar Tencent in investeert. Eerder stak het bedrijf geld in onder meer Spotify, Epic Games en Snapchat.

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (13%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (10%)
  • De snelheid (32%)
  • Veiligheid en privacy (28%)
1512 stemmen