Volledig scherm
© ANP

Internetprovider XS4ALL gaat definitief op in KPN

Internetprovider XS4ALL gaat definitief over in zijn moederbedrijf KPN, een stap die het afgelopen jaar fel werd bestreden. In een brief aan medewerkers van XS4ALL staat dat zij vanaf zondag werknemers van KPN zijn.

De aankondiging van KPN om XS4ALL op te heffen, leidde tot boze reacties van klanten en de ondernemingsraad van XS4ALL. De personeelsvertegenwoordiging van XS4ALL stapte zelfs naar de rechter om de integratie met KPN tegen te houden, maar dat was tevergeefs.

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. De internetprovider profileerde zich altijd met activisme voor online privacy en vrije toegang tot internet voor iedereen. Mede daarom viel de voorgenomen opheffing van XS4ALL slecht.

De merknaam XS4ALL blijft bestaan, maar KPN voegt de achterliggende technieken van XS4ALL samen met zijn eigen systemen. De ondernemingsraad en de aparte onderneming voor XS4ALL verdwijnen en KPN schrijft op termijn ook geen nieuwe XS4ALL-abonnees bij.

Naast medewerkers worden contracten van klanten echter wel overgeheveld naar KPN. Aan de dienstverlening aan XS4ALL-klanten verandert voorlopig niets, meldt KPN. Die migratie moet uiterlijk 1 januari 2022 een feit zijn, blijkt verder uit de mededeling. 

Freedom Internet

Actiegroep XS4ALL heeft inmiddels een eigen provider opgericht, Freedom Internet. Dit alternatief voor XS4All moet eind maart live gaan. Een crowdfundingsactie leverde dit najaar in korte tijd 2,5 miljoen euro op. De oprichters, die bekende namen als Brenno de Winter en D66-coryfee Boris van der Ham in de Raad van Advies hebben, streven naar 60.000 abonnees in drie jaar tijd.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”