Volledig scherm
© AP

iPhone is twaalf jaar oud! Tien tips om extra te genieten van je toestel

Het is deze week exact twaalf jaar geleden dat Steve Jobs de iPhone losliet op de wereld. Je zou bijna geloven dat de iPhone weinig geheimen meer voor ons heeft, maar schijn bedriegt. Hieronder twaalf tips en trucjes die je wellicht nog niet kent. 

Stel je eigen trilpatroon in

Personaliseer in plaats van je beltoon eens je trilpatroon. Ga via ‘Instellingen’ naar ‘Horen en voelen’. Kies daar de beltoon die je wilt aanpassen, zoals ‘Beltoon’ of ‘Sms-toon’. In het volgende menu vind je enkele standaardpatronen om uit te kiezen, maar je kunt ook je eigen vibratiepatroon aanmaken.

Selecteer daarvoor ‘Maak nieuwe trilling’: wanneer je nu op het scherm tikt, worden je bewegingen omgezet in vibraties. Klik op ‘Stop’ en ‘Bewaar’ als je tevreden bent met je nieuwe patroon.

Nooit meer ongewild swipen

Ken je dat gevoel wanneer je iemand een foto wilt laten zien, en zij daarna meteen verder swipen naar andere (misschien niet zo geschikte) foto’s? Probeer dan eens ‘Begeleide toegang’. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’, ‘Toegankelijkheid’ en ‘Begeleide toegang’. Schakel de functie in en kies een pincode. Zet daarna ook de instelling bij ‘Activeringsknop’ aan.

Ga daarna naar de gewenste app en tik drie keer op de homeknop (of de zijknop op de iPhone X). Je start nu de begeleide toegangsmodus. Tik op ‘Opties’ en schakel ‘Aanraking’ uit. Vanaf dan kan niemand zonder je code je scherm nog bedienen. Om de modus weer uit te schakelen, druk je drie keer op de homeknop (of zijknop).

Tekst gaat door onder de afbeelding

Volledig scherm
© AP

‘Undo’ door te schudden

Als je in je bericht per ongeluk een lap tekst wist, schud dan even met je iPhone. Dat activeert de ingebouwde ‘undo’-functie. Daarna kun je nog bevestigen of je de tekst daadwerkelijk wilt herstellen via het venster dat op het scherm verschijnt.

Je kunt de functie ook uitzetten via ‘Instellingen’, ‘Algemeen’, ‘Toegankelijkheid’. Schakel ‘Herstel door schudden’ uit.

Geforceerde reset

Wanneer je iPhone bijvoorbeeld vastzit, kun je een herstart forceren met een specifieke toetscombinatie. Dat wil weleens helpen als je toestel plots niet meer reageert. Op een iPhone 8 of nieuwer toestel klik je kort op de volume-omhoogknop, daarna kort op volume-omlaag en houd je daarna de zijknop ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt.

Op oudere toestellen gelden andere toetscombinaties. Op een iPhone 7 (Plus) houd je de zijknop en volume-omlaagknop ingedrukt en op een iPhone 6s of ouder toestel houd je de homeknop en de zijknop ingedrukt. In beide gevallen moet je de knoppen blijven indrukken totdat het Apple-logo verschijnt.

Deel je locatie (voor even)

Handig als je veel file verwacht onderweg naar huis: je kunt je locatie een tijdlang delen met een gesprekspartner. Ga naar een gesprek in de berichtenapp en tik op de naam van je gesprekspartner.

Volledig scherm
© AP

Tik daar op de infoknop (de ‘i’) en kies ‘Stuur mijn huidige locatie’ of ‘Deel mijn locatie’. Stel vervolgens in hoelang de andere persoon je locatie mag zien. 

Foto nemen terwijl je filmt

Wist je dat je ook foto’s kunt nemen terwijl je filmt? Wanneer je een video-opname start, kun je simpelweg op de witte sluiterknop tikken naast de rode recorderknop. Er wordt dan een foto gemaakt zonder de opname te stoppen. De kwaliteit van het kiekje zal niet geweldig zijn, maar zo heb je wel een foto én een video.

Gebruik je spatiebalk als ‘trackpad’

Lettertje fout getypt? Dan is het niet altijd gemakkelijk om met je vinger de cursor tot de exacte plaats in het woord te navigeren. Maar nu kun je ook je spatiebalk omtoveren tot tijdelijke trackpad, zoals het vakje op een laptop waarmee je de muis bedient.

Blijf de spatiebalk indrukken tot de letters verdwijnen en beweeg met je vinger om de cursor te bewegen. Veel makkelijker!

Snel typen met afkortingen

Supersnel typen kan met tekstvervanging. Stel je persoonlijke afkortingen in en je iPhone vervangt die automatisch door wat je wilt zeggen. Ga naar ’Instellingen’, ‘Algemeen’, ‘Toetsenbord’ en ‘Tekstvervanging’.

Druk op het plusje om een boodschap toe te voegen: vul eerst de volledige zin in en daarna de ‘shortcut’. Klik op ‘Bewaar’. Zo kun je bijvoorbeeld ingeven dat je iPhone automatisch “IBO” vervangt door ‘Ik ben onderweg. Tot zo!’

Schermfilter

De Night Shift-functie zorgt ervoor dat je scherm een ‘warme’ filter krijgt: dat is beter om in slaap te vallen en aangenamer voor de ogen. Je schakelt het filter in via het bedieningspaneel. Druk daar op het helderheidssymbool en dan op het halve zonnetje om Night Shift in te schakelen. Standaard is het filter actief van zonsondergang tot zonsopgang.

Meer instellingen rond kleurtemperatuur en dergelijke vind je onder ‘Instellingen’, ‘Beeldscherm en helderheid’ en ‘Night Shift’.

Scherm opnemen

Alles op je iPhonescherm kun je vastleggen in een opname. Om die functie snel boven te halen, voeg je die eerst toe aan je bedieningspaneel. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Bedieningspaneel’ en ‘Pas regelaars aan’. Tik daarna op het groene plusje naast ‘Schermopname’.

In je bedieningspaneel vind je de functie terug onder de ronde recorderknop. Tik ‘Start opname’ en de app begint na drie seconden automatisch op te nemen. Om te stoppen tik je nog eens op de recorderknop in het bedieningspaneel. De opname vind je in de Foto’s-app.

Volledig scherm
epa02965910 An Apple fan shows off her new © EPA