Is het schadelijk je telefoon in de lader te laten als hij 100% vol is?
Vier mythesFrustratie alom over telefoonaccu’s: ze zijn te snel leeg, de levensduur wordt steeds slechter en ze hebben andere hardnekkige problemen waardoor we niet altijd even snel onze status-updates kunnen checken. Toch zijn veel ‘trucjes’ voor een lang en gelukkig leven met batterijen veelal gebaseerd op onzin. We doken in de archieven om vier hardnekkige mythes te ontkrachten.
1. Laat de batterij helemaal leeglopen voordat je ‘m oplaadt!
Onzin. Batterijen zijn het meest ‘onder druk’ als ze helemaal vol of helemaal leeg zijn, stelt techsite Wired op basis van batterij-onderzoeker Kent Griffith van de University of Cambridge. De beste oplossing? Houd je telefoon tussen 20 en 80 procent. Op die waardes staat de batterij het minst onder druk. ,,Maar daarmee lever je 50 procent van je volledige telefooncapaciteit in‘’, zegt Griffith. Misschien toch niet zo’n goed idee en de winst is minimaal.
2. Is je telefoon 100 procent opgeladen en laat je ‘m aan de lader? Dat is schadelijk voor je accu!
Deels waar. Mede door de hierboven genoemde mythe. Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door ‘overladen’, maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
3. Haal je oplader uit de muur, anders verspil je energie
Ja en nee. De telefoonlader is slechts een draadje. Een ‘dom apparaat’ waar een minimaal beetje stroom doorheen loopt. Iets wat je niet terugvindt op de rekening. Wat wel waar is, is dat grotere apparaten (en ook laptopladers) energie verbruiken als ze uitstaan. Een tv-stroomkabel bijvoorbeeld verbruikt een minuscuul beetje energie om de televisie ‘voor te bereiden’ op het opstarten. Dit was vroeger zo’n tien procent van de energierekening, zegt Griffith, maar tegenwoordig is het bijna niet meer op de nota terug te zien.
Bonusfeitje: het is niet schadelijk om je apparaten op te laden via de usb-aansluiting in je laptop. Het is alleen soms iets langzamer.
4. Het gebruik van onofficiële laders kan geen kwaad
Een beetje open deur, maar onwaar. Onofficiële, vaak goedkopere, kabels hebben vaak minder goede veiligheidsfuncties als de officiële kabels van bijvoorbeeld Apple, en dat kan schadelijk zijn voor je telefoon. ,,Onofficiële telefoonladers die je uit het buitenland haalt, zijn maar al te vaak slecht ontworpen en daarmee onveilig”, zegt Friso Weijers van Hardware Info. ,,Ze hoeven zich immers niet te houden aan strenge Europese veiligheidsnormen”.
Dat wil niet zeggen dat alle onofficiële kabels slecht zijn, maar het is wellicht beter om niet die megadeal van 30 kabels van AliExpress te bestellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Klusvrouw
Met deze tips bespaar je makkelijk energie in huis
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week een actie waar veel mensen mee bezig zijn: energie besparen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Einde aan toplessverbod op Insta en Facebook in zicht: ‘Huidige regels niet inclusief’
Afbeeldingen van topless vrouwen zijn al jarenlang taboe op Instagram en Facebook. Wie de regels overtreedt, ziet dat de ‘post‘ abrupt wordt verwijderd en kan op een waarschuwing rekenen. Daar lijkt na een stevig intern advies nu een einde aan te komen, tot vreugde van onder meer zangeres Romy Monteiro, die zich hier al langer hard voor maakt: ,,Waarom mag mijn vriend wel een foto met alleen zijn zwembroek aan plaatsen en ik niet, als ik graag topless zon?’’ -
PREMIUM
Telefoon bijna dood? Met deze tips gaat hij nog jaren mee
Na een jaar of twee hebben veel smartphones hun beste tijd gehad. Toch is vervangen lang niet altijd nodig. Negen tips om je telefoon een langer leven te geven. -
Weer reorganiseert een groot techbedrijf: Spotify schrapt honderden banen
Opnieuw reorganiseert een groot techbedrijf: muziekstreamingdienst Spotify Technologies gaat honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij afscheid van ongeveer 6 procent van de banen. Dat zou neerkomen op bijna zeshonderd van de circa 9800 arbeidsplaatsen.
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Storing onlinebankieren bij ING is voorbij
De storing bij het onlinebankieren bij ING, die al sinds woensdag 10.00 uur speelde, is voorbij. Dat laat een woordvoerster van ING in de nacht van woensdag op donderdag aan het ANP weten. Op de website Allestoringen was al te zien dat het aantal klachten drastisch was teruggelopen en op sociale media meldden klanten dat ze geen problemen meer ervoeren bij het inloggen en doen van digitale betalingen op zowel de website als de app. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.