Volledig scherm
Wikipedia bestaat vandaag 15 jaar © epa

Jarig Wikipedia verdient miljoenen met vrijwilligers

Vrijdag is het precies 15 jaar geleden dat de Engelstalige versie van Wikipedia online verscheen. Wereldwijd worden de artikelen inmiddels zeven miljard keer per maand bekeken. Vrijwel dagelijks vraagt de website aan die lezers donaties. Hoe staat het bedrijf er voor op haar 15de verjaardag?

Volledig scherm
Sandra Rientjes is directeur van Wikimedia Nederland © Wikimedia Commons
Volledig scherm
Oprichter Jimmy Wales werd niet heel rijk van Wikipedia © epa

Wikipedia begon in 2001 als een project met als doel om open content voor iedereen bereikbaar te maken. ,,Oprichter Jimmy Wales probeerde een toegankelijke encyclopedie met alleen maar artikelen van deskundigen te lanceren. Dit zou dan gefinancieerd moeten worden met reclames," vertelt Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland. Wikimedia is de stichting waar Wikipedia onderdeel van is. 

,,Toen dit niet haalbaar bleek besloot Wales de software toch maar online te laten staan om te kijken wat er nog van zou komen. Het Wikipedia zoals we het nu kennen is daar de uitkomst van. Het doel, gratis kennis voor iedereen, is bereikt. De manier waarop dat gebeurd is, is heel anders."

Vrijwilligers
Wikipedia draait vrijwel geheel op vrijwilligers die artikelen schrijven of verbeteren. Deze mensen worden Wikipedianen genoemd. Dit zijn er 1200 in Nederland, waarvan er 200 dagelijks iets op Wikipedia zetten. Al sinds het oprichtingsjaar 2001 zijn er ook Nederlandse artikelen te vinden in de online encyclopedie. 

Rond 2008 was het aantal Wikipedianen het hoogst, toen waren er zo'n 1500 Nederlandse redacteuren die regelmatig meeschreven aan Wikipedia. Dat dit aantal nu terug is gelopen naar 1200 baart Rientjes geen zorgen. ,,Rond 2008 was de encyclopedie wel zo'n beetje volgeschreven. Dat het aantal redacteuren daarna is teruggelopen is dus niet zo verwonderlijk. Een artikel over Napoleon schrijf je nu eenmaal niet nog een keer."

Quote

Een artikel over Napoleon schrijf je niet nog een keer

Sandra Rientjes, directeur Wikimedia Nederland

Community
Wikipedia heeft in Nederland slechts zes mensen in dienst. Die houden zich niet of nauwelijks bezig met de artikelen zelf, maar vooral met ondersteuning van de vrijwilligers. Alles wat geschreven wordt moet ook weer worden gecheckt door andere vrijwilligers. De Wikipedianen spreken hierover als The Community. 

Internetdeskundige Brenno de Winter legt het succes van een dergelijke community uit: ,,Door de komst van het internet is de samenleving veel horizontaler geworden. Iedereen zoekt nu naar een manier om zich te uiten en gehoord te voelen. Wikipedia is daar een goede manier voor."

Geld
De organisatie draait op de donaties van lezers. Jaarlijks komt dat wereldwijd neer op zo'n 70 miljoen euro. Het afgelopen jaar werd er een winst van 21 miljoen geboekt. Dit wordt gebruikt als reserve, in het geval van grote uitgaven. 

Oprichter Jimmy Wales is er vergeleken met internetgiganten als Bill Gates niet rijk van geworden: zijn vermogen wordt geschat op 1 miljoen euro. ,,Ik ben geen miljardair, maar dat zijn de meeste mensen niet. Wikipedia is gewoon heel erg leuk," zo liet hij al eens weten aan The Guardian.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen