Je hoeft lang niet altijd je identiteitsbewijs te delen: dit zijn de regels
De datalekken vliegen ons om de oren. Regelmatig blijkt een digitale opslag van een winkel of instantie te zijn gekraakt en ligt persoonlijke informatie van klanten op straat. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zeker als criminelen daarbij een kopie van je identiteitskaart buit weten te maken. Wat kun je daar tegen doen?
Criminelen die met jouw identiteitsbewijs aan de haal gaan, kunnen veel schade aanrichten. Ze winkelen bijvoorbeeld uit jouw naam bij webwinkels door je persoonlijke gegevens in te vullen. Het openen van een nieuwe bankrekening of afsluiten van een telefoonabonnement hoeft allang niet meer in levenden lijve, maar kan ook met een kopietje van je paspoort. Er zijn zelfs voorbeelden waarbij criminelen leningen afsluiten op iemand anders naam en die persoon vervolgens een deurwaarder op de stoep krijgt.
Het is dus gevoelige informatie, maar je geeft je paspoort waarschijnlijk vaker af dan je denkt, bijvoorbeeld in een hotel, of als je een auto of fiets huurt. En misschien heb je een kopietje van je identiteitskaart wel in je mailbox zwerven, omdat je die een keer naar een werkgever hebt gestuurd. Als een van die systemen wordt gehackt, heeft die hacker jouw paspoort dus zo in handen.
Criminelen gebruiken nog meer trucjes om je Burgerservicenummer te ontfutselen. Ze zetten bijvoorbeeld een advertentie op een verkoopsite als Marktplaats. Om de deal af te ronden, vragen ze nog even om je identiteitsbewijs. Of ze zetten een vacature voor een niet-bestaande baan op een site, in de hoop zo je gegevens te bemachtigen.
Paspoort afgeven?
De boodschap is dus: controleer altijd met wie je te maken hebt. Bovendien mogen de meeste bedrijven helemaal niet om een kopie van je paspoort vragen. Alleen overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s, levensverzekeraars en je eigen werkgever mogen een gekopieerd identiteitsbewijs eisen.
Voor veel andere organisaties, zoals scholen en hotels, is het ook genoeg om het nummer van je identiteitsbewijs op te schrijven. En vaak is alleen het laten zien van je paspoort al genoeg om jezelf te identificeren, bijvoorbeeld als je alcohol koopt. Voor alle instanties geldt: ze mogen je BSN alleen gebruiken als ze daar wettelijk toe verplicht zijn.
Wegkrassen
Moet je toch ergens je identiteitsbewijs laten kopiëren, zorg er dan voor dat de belangrijkste informatie onleesbaar wordt gemaakt. Zet in ieder geval een streep door het Burgerservicenummer, dan kunnen criminelen er een stuk minder mee uithalen. Zet ook op het kopietje zelf de datum en de organisatie voor wie de kopie is gemaakt, zodat het niet meer ergens anders voor kan worden gebruikt.
Er zijn verschillende manieren om gevoelige informatie te verbergen. Bij gemeenten en de ANWB koop je een ID-cover, een speciaal soort hoesje dat over je pasfoto en je BSN heen valt. Daarnaast heeft de overheid de app KopieID gemaakt voor iOS en Android. Met de app maak je zelf een foto van je paspoort. Daarna kun je gevoelige informatie als het BSN doorstrepen. Je moet iets wegkrassen, voordat je de foto kunt opslaan, om te voorkomen dat je een afbeelding van je paspoort onbeveiligd op je telefoon hebt staan.
Ook kun je invullen voor wie de kopie is bedoeld, wat vervolgens als een soort watermerk over de afbeelding wordt geplaatst. Zo weet je zeker dat jouw gevoelige informatie goed is beschermd.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Zo krijg je toegang tot je pc met je telefoon, waar je ook bent
Je bent niet altijd in dezelfde ruimte als je computer, ook niet als je die computer nét even nodig hebt. Gelukkig zijn er manieren om je computer op afstand te bedienen. Zo krijg je toegang tot je pc vanaf een ander apparaat, ook als je van huis bent. -
Disney zit Netflix op de hielen, streaming-oorlog in volle gang
Streamingdienst Disney+ heeft in het afgelopen kwartaal bijna 8 miljoen nieuwe abonnees binnengehaald. Daarmee ontkomt het onlineplatform van Disney aan de krimp waar concurrent Netflix door het einde van lockdowns mee kampt. Dat bedrijf meldde onlangs de eerste daling van het aantal abonnees sinds 2011. -
De Samsung Galaxy Book2 Pro neem je makkelijk mee, maar verwacht geen wonderen
Het is lang geleden dat Samsung een serieuze speler op het gebied van laptops was, maar met de Galaxy Book2 Pro hoopt de Koreaanse techgigant daar verandering in te brengen. Dit is een high-end laptop met optioneel touchscreen en een van de lichtste modellen op de markt. -
Zo draai je Android-apps op je Windows-pc
Je hebt helemaal geen Android-telefoon nodig om al die populaire apps te draaien. Met deze truc draaien ze gewoon op je Windows-pc.
-
Wat is de beste tablet van rond de 250 euro?
De markt voor goedkope tablets lijkt te zijn gekrompen, maar toch kun je er best eentje vinden zonder meteen honderden euro’s aan dure iPads te besteden. We bespreken er twee. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.