Volledig scherm
© ThamKC

Je smartphone is vatbaar voor kou: vijf tips om je apparaten te beschermen

Koud winterweer heeft invloed op de conditie van elektronische apparaten. Niet alleen extreme warmte, maar ook kou kan voor een defecte accu, een storende processor en zelfs barsten in het scherm zorgen. Vijf tips om defecte smartphones door het winterse weer te voorkomen.

Hou dat apparaat in je zak!

Kou is slecht voor je mobiel. Zo simpel is het. De meeste smartphone-accu’s zijn lithium-ionbatterijen, die bij koude temperaturen helemaal geen elektriciteit meer kunnen verplaatsen. Tip één: hou je smartphone in je zak.

Koop een thermisch hoesje

Mocht je nou echt je apparaat willen gebruiken terwijl je half wordt weggeblazen door een sneeuwstorm, dan kan een hoesje met thermische kwaliteiten uitkomst bieden. De speciale materialen in deze hoesjes houden de kou buiten.

De thermische hoesjes van de merken ClimateCase en Burton’s krijgen goede recensies. Daarnaast hebben de hoesjes van deze merken extra plek voor pasjes en geld. 

Houd ’m aan de oplader

Door de kou loopt de batterij van een smartphone sneller leeg. Zorg er dus voor dat-ie volledig is opgeladen voor je erop uit gaat. Het is ook handig om bijvoorbeeld een powerbank op zak te hebben voor extra stroom.

Niet in paniek raken!

Mocht je telefoon nou daadwerkelijk eens een keer uitvallen en je krijgt de waarschuwing dat het apparaat te koud is geworden, heb dan even geduld. Wacht even met opnieuw opstarten en probeer ’m niet meteen op te warmen. Dat kan eventueel nog schadelijker zijn voor het apparaat. Houd ‘m in je zak, en wacht een minuut of twintig. Daarna weer aanzetten. Niks aan de hand.

Zet dat ding gewoon uit

Mocht de kou in Nederland nou écht extreme vormen aannemen, zet ’m dan gewoon uit. Een telefoon kan veel meer hebben als er geen elektriciteit doorheen gaat, vanwege de zeer gevoelige componenten. Zet het apparaat dus gewoon uit als het echt losbreekt hier.

Bonus: gebruik handschoenen die werken op touchscreen

Wie écht niet zonder smartphone kan, zou kunnen investeren in handschoenen, waarmee de smartphone bediend kan worden. De touch-handschoenen zijn al verkrijgbaar vanaf een tientje.