Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP/Lex van Lieshout

Jongeren steeds bezorgder om online veiligheid

Jongeren maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van hun online persoonsgegevens. Ze zijn vooral bang dat hun gegevens in verkeerde handen terechtkomen en dat hun surfgedrag door iedereen te volgen is. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. 

Quote

Je wilt natuurlijk niet bij alles wat je online doet moeten nadenken omdat jouw gegevens wel eens in verkeerde handen zouden kunnen komen

Hans Onkenhout, expert gegevensbeveiliging

De afgelopen tien jaar zijn de mogelijkheden om persoonsgegevens online veilig op te slaan steeds groter geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ontwikkelingen op het gebied van anti-spyware en wordt inloggen met een wachtwoord én verificatie op je smartphone steeds normaler.  Toch zorgen al deze maatregelen er niet voor dat de bezorgdheid over de veiligheid van persoonsgegevens afneemt. 

In totaal maakt meer dan de helft van de Nederlanders zich zorgen over de veiligheid van zijn online persoonsgegevens, blijkt uit het onderzoek. Opvallend is de stijging bij de groep jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Maakte in 2016 slechts 26 procent van hen zich zorgen om de online privacy, dit jaar is dat al opgelopen tot 42 procent. Zo is deze groep met name bang dat ze ‘te volgen’ zijn door de vastlegging van hun persoonsgegevens en online gedrag in cookies. Daarnaast is er ook meer angst voor de verspreiding van hun online gegevens.

Media-aandacht

Volgens Hans Onkenhout, expert op het gebied van gegevensbeveiliging bij Ruigrok NetPanel, komt deze stijging onder jongeren vooral door de grote media-aandacht voor data-lekken. ,,Ziekenhuizen, verzekeraars, telecombedrijven, uit iedere branche is er minstens één bedrijf te noemen waarvan persoonsgegevens van klanten op straat terecht zijn gekomen'', zegt Onkenhout. ,,Daarnaast gebruiken veel Nederlanders risicovolle openbare wifi-netwerken en zijn phishing mails tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden.”

Voor het gebruik van online diensten is het delen van persoonsgegevens tegenwoordig steeds vaker noodzakelijk. Maar is het delen van persoonsgegevens op internet dan echt zo gevaarlijk? Volgens Onkenhout is het vooral belangrijk om je bewust te zijn van wat er over jou online te vinden is. ,,Je wilt natuurlijk niet bij alles wat je online doet moeten nadenken omdat jouw gegevens wel eens in verkeerde handen zouden kunnen komen. Toch kun je door je even te verdiepen in privacy-instellingen, het niet delen van persoonlijke gegevens via openbare wifi-netwerken en het regelmatig verwijderen van cookies al veel mogelijk leed voorkomen.''