Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD). © ANP

Kabinet: onderzoek massa-opslag medische data bij Amerikaanse techbedrijven

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar de opslag van patiëntgegevens bij Amerikaanse techbedrijven als Google. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister betwijfelt of deze uiterst gevoelige zorgdata wel moeten worden opgeslagen bij niet-Europese cloudplatforms.   

Aanleiding voor het onderzoek is de recente publicatie in deze krant over de verhuizing van medische gegevens van honderdduizenden Nederlanders naar de cloud van Google. Zonder medeweten van onder meer kanker-, diabetes- en Parkinsonpatiënten heeft databedrijf MRDM hun medische behandeldata opgeslagen in de Google Cloud. Per patiënt gaat het soms wel om vijfhonderd gegevens: van medicatie en complicaties tot opnameduur en ingrepen. 

Hoewel de data versleuteld worden doorgestuurd, zijn privacyexperts en Tweede Kamerleden kritisch. Ze vrezen dat de gegevens ten prooi kunnen vallen aan Amerikaanse inlichtingendiensten of de datahonger van Google zelf. D66 eiste opheldering, de SP pleit ervoor om medische gegevens in ‘Nederlands beheer’ te houden. De politiek en ziekenhuizen pleitten eerder ook al voor een rem op het commercieel gebruik van medische data. 

Bruins ook verrast

Minister Bruins zelf blijkt ook niet door ziekenhuizen geïnformeerd te zijn dat de gegevens naar Google zijn verplaatst, zo meldt hij aan de Kamer. De bewindsman gaat nu onafhankelijk onderzoek laten doen naar de ‘wenselijkheid’ van opslag van deze zorgdata bij niet-Europese cloud-platforms. Dat moet vervolgens leiden tot een advies aan het kabinet. Bruins schrijft: ,,Ik hecht bij de verwerking van medische gegevens het grootste belang aan privacybescherming en informatiebeveiliging.” Wie het onafhankelijke onderzoek gaat uitvoeren en wanneer dat klaar moet zijn, is nog niet bekend.

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
De medische gegevens van vele honderdduizenden Nederlandse ziekenhuisbezoekers worden tegenwoordig door commerciële bedrijven verwerkt, en zitten sinds kort zelfs in de cloud van techreus Google. © Mark Reijntjens

De Autoriteit Persoonsgegevens toetst daarnaast of MRDM de privacyregels van de AVG wel naleeft. Daarvoor is de privacywaakhond nu een onderzoek gestart. ,,We hebben een aantal vragen voor MRDM, die gaan over hun omgang met de risico's die verwerking van deze gevoelige persoonsgegevens met zich mee brengen”, meldt een woordvoerder van de toezichthouder. 

Het Deventer bedrijf MRDM heeft tegenover de minister benadrukt, net als eerder tegenover deze krant, aan alle (privacy)regels te voldoen: gegevens zijn versleuteld, ook mag Google contractueel niets met de data doen.    

MRDM en de cloud
De behandelgegevens van honderdduizenden Nederlanders met kanker, diabetes, parkinson en andere veelvoorkomende aandoeningen belanden tegenwoordig in de Google Cloud. De patiënten zelf weten daar niets van. Met toestemming van ziekenhuizen slaat het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM) deze data nu op bij de Amerikaanse techgigant. De gegevens zijn dubbel versleuteld, meldt MRDM, en Google zou er zelf niet bij kunnen.