Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in de Tweede Kamer. © ANP

‘Kabinet wil macht Apple en Google aan banden leggen’

De macht van immense technologie bedrijven als Google, Apple en Facebook moet aan banden worden gelegd, vindt het kabinet. Ze beheersen de digitale markt en dat is ‘onwenselijk’, vindt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Ze komt daarom met een aantal maatregelen, schrijft De Telegraaf.

De dominantie van een kleine groep ‘techreuzen’ ,,belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers”, aldus Keijzer in de krant.

Daarom wil ze onder meer een einde aan het ‘veelvuldig opkopen van - nu nog kleine - toekomstige concurrenten’. De CDA-bewindsvrouw wil een verbod op het overnemen van bedrijven met relatief weinig omzet door de grote ondernemingen. Zo wil ze de grote groei van technologiebedrijven al in een vroeg stadium beperken. „Het is wenselijk om eerder en doelgerichter te kunnen ingrijpen”, vindt Keijzer.

De staatssecretaris vindt het ook niet correct dat het voor consumenten bijna onmogelijk is om apps te downloaden zonder met Apple of Google zaken te moeten doen. Keijzer wil dat deze bedrijven door Europa verplicht worden om data te delen met concurrerende ondernemingen, zodat die ook een eerlijke kans krijgen. Ze wil in Europa een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen ‘big tech’.