Kattendrone van Nederlander populair op Al Jazeera

VideoDe vliegende overleden kat van de Arnhemse kunstenaar Bart Jansen trekt wereldwijd aandacht. Jansen maakte in 2012 al een drone van zijn dode kat Orville, maar omdat de Arabische nieuwszender Al Jazeera er nu een video van online heeft geplaatst wordt het kunstwerk opnieuw massaal bekeken.

Een filmpje over de zogenoemde 'Orvillecopter' is op de Facebookpagina van AJ+, onderdeel van Al Jazeera, al meer dan 14 miljoen keer bekeken. Het bericht heeft meer dan 60.000 reacties en is al bijna 150.000 keer gedeeld.

Orville verongelukte in 2012 en om de kat te eren besloot Jansen er een drone van te maken. Aan iedere poot kreeg het beestje een propellor, wat tot vele lachende reacties leidde. Jansen kreeg echter ook een portie boze reacties voor zijn kiezen van mensen die een dergelijk kunstproject te ver vonden gaan.

Gemengde reacties
Ook bij AJ+ wordt er gemengd gereageerd op de drones, die Jansen overigens niet alleen van katten maakte, maar ook van een struisvogel, een rat en een haai. Hoewel het bericht meer dan 40.000 geliked is, wordt er ook gereageerd met: ,,In plaats van te rouwen en een andere kat te adopteren, wil hij zijn kat opensnijden, zijn organen eruit halen, dat vervangen met elektronica en er dan een drone van maken? Geen woorden. Geen woorden heb ik voor hoe ik me hierover voel."

En: "Elk dier is geschaad tijdens het maken van deze film", reageert Suheil Damouny. En Mehmet Burak Yildirim schrijft: "Mijn eerste gedachte was: dat is gek. Maar mijn tweede gedacht is nog steeds dezelfde."

poll

Hoe betaal jij jouw smartphone?

Hoe betaal jij jouw smartphone?

  • In combinatie met een abonnement (28%)
  • Gewoon los gekocht in de winkel (39%)
  • Tweedehands (7%)
  • Online via een webshop (17%)
  • Ik heb geen smartphone (9%)
5525 stemmen