Kevin (27) is luidruchtige Pokémon-trainers spuugzat en dwingt maker tot actie: ‘Was er klaar mee!’
De gekte rondom Pokémon Go, de smartphonegame waarbij spelers in de echte wereld op zoek moeten gaan naar Pokémon, is nog altijd niet gaan liggen. Dat weet de 27-jarige Kevin uit Oss als geen ander. Zijn stoep was de afgelopen maanden het decor van luidruchtige Pokémon-trainers. ,,En daar ben je op een gegeven moment wel klaar mee.”
Pokémon Go zorgde in de loop der jaren voor nogal wat ophef doordat spelers volledig opgingen in het spel en daardoor geen rekening meer hielden met hun omgeving. Zo liepen spelers ongevraagd huizen binnen, begaven ze zich op treinsporen en werden zelfs ziekenhuizen en begraafplaatsen overspoeld door Pokémon-vangers. Ontwikkelaar Niantic haalde in aanloop naar een kort geding uiteindelijk alle Pokémons uit beschermde (natuur)gebieden.
Hoewel de piek van de hype geweest is, komen er nog honderden ‘trainers’, zoals de Pokémon-jagers ook genoemd worden, naar steden als Oss. En dan niet ergens in een wandelpark of een verlaten weiland, maar midden in een woonwijk. Tot frustratie van Kevin. ,,Het was hier een komen en gaan van auto’s”, vertelt hij. ,,Ik had niet direct in de gaten wat er aan de hand was. Eerst denk je aan drugsdealers, of gewoon aan hangjongeren die het leuk vinden om zo laat nog zo veel kabaal te maken.”
‘Ik dacht: verrek!’
Op een avond, als het buiten weer flink rumoerig is, kijkt Kevin uit zijn huis, in de Osse wijk Ussen. Hij ziet een stilstaande auto met daarin een volwassen man achter het stuur. Hij heeft vier telefoons op zijn schoot liggen. ,,Ik dacht verrek: die man zit gewoon bij mijn Wifi in te breken!”, vertelt Kevin. ,,Maar toen ik beter keek zag ik dat hij iets anders aan het doen was. Hij maakte met zijn vingers telkens dezelfde beweging. Ik herkende die beweging: hij was met Pokéballs aan het gooien. Met vier telefoons, een man van rond de veertig.”
Vanaf dat moment weet Kevin wat er gaande is. Hij installeert de app van Pokémon Go op zijn telefoon om het te controleren. Zijn vermoedens blijken juist: er staat een Pokémon Gym bij hem voor de deur, speelvechtarena’s waar veel Pokémon-trainers samenkomen om te vechten voor de titel. Er staan relatief gezien niet zo heel veel Gyms op de kaart in Nederland. Als er één zich midden in een woonwijk bevindt, maakt het een aantrekkelijke locatie voor veel spelers.
Geluidsoverlast
Maar Kevin ziet er de lol minder van in. Hij snapt dat Pokémon Go voor veel mensen een visueel aantrekkelijk spelletje is, maar op geluidsoverlast zit hij niet te wachten. ,,Ik woon hier nog maar net en wil niet iedere avond geconfronteerd worden met geschreeuw, gelach en onbekende types voor mijn deur. Dat gaan ze maar ergens anders doen. Ik dacht op een gegeven moment dat er iemand hier in de straat wilde inbreken, zo laat waren ze hier aan het jagen. Dat kan toch niet?”
Geïnspireerd door eerdere rechtszaken stuurt Kevin een mailtje naar Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon Go. Die geeft hem slecht nieuws: Kevin is niet de wettelijke eigenaar van het stuk grond en mag daarom geen bezwaar maken. Dat is enkel voorbehouden aan de gemeente. ,,Ik vond dat nergens op slaan en dat heb ik ze ook duidelijk gemaakt in een nieuwe mail. Ik heb bewijs dat ik vanuit mijn woonkamer overlast ervaar als gevolg van hun product. Dat moeten zij rechtzetten, niet de gemeente.”
Er vallen mails over en weer, waaruit blijkt dat Niantic niet zomaar elk verzoek van klagers honoreert. Uiteindelijk gaat de studio alsnog overstag. ,,Ik heb ze gelukkig duidelijk kunnen maken dat het geen moer uitmaakt of ik of de gemeente eigenaar is van het stuk grond. Ze moeten gewoon de overlast zo veel mogelijk beperken. Ik hoop dat ze daar in het vervolg bij andere mensen ook rekening mee gaan houden. Pokémon Go is hartstikke leuk, maar de bijbehorende overlast moeten we niet onderschatten, het kan een grote impact op je leven hebben.”
In video hieronder, van een jaar geleden, vertellen jongeren wat zij zo leuk vinden aan Pokémon Go:
Groot succes, maar ook ophef
Pokémon Go was vanaf 6 juli 2016 te verkrijgen in Amerika op vrijwel elke smartphone en was vanaf het eerste moment een grote hit. Binnen een week stond het spel op meer dan 15 miljoen telefoons en dwaalden naar schatting al 1,3 miljoen Nederlanders over straat op zoek naar hun volgende vangst, nog voordat het spel hier officieel was uitgekomen. De lancering van Pokémon Go werd hierdoor de succesvolste ooit. Een combinatie van laagdrempeligheid, nostalgie en het feit dat het lekker weer was om te wandelen, waren de ingrediënten voor een groot succes.
Het spel veroorzaakte ook al snel veel oproer. Zedendelinquenten gebruikten het spel om kinderen mee te lokken en hackers verspreidden massaal aangepaste versies van het spel om zo binnen te komen in de smartphone van de nietsvermoedende gebruiker. Volgens de website PokémonGodeathtracker.com zijn wereldwijd achttien mensen om het leven gekomen door het spelletje, voornamelijk door auto-ongevallen. De eerste dode viel in Guatemala. Een tienerjongen sloop een privétuin binnen om een monstertje te vangen. Hij werd aanzien voor een inbreker en werd dodelijk geraakt door geweerschoten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Pokémon-jagers houden het voor gezien
De populariteit van Pokémon Go in Nederland is tanende. Volgens marktonderzoeker Telecompaper gaf een op de drie Pokémon-jagers er de afgelopen maanden de brui aan. Het einde van de zomer en de daarmee gepaard gaande start van het schooljaar kan volgens de marktonderzoeker reden zijn dat Pokémon Go aan populariteit inboette. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
TERUGBLIK 2016
'De Pokémon Go-hype komt nooit meer terug'
Bijzondere daden die tot tranen toe roerden en helden die het onmogelijke presteerden, maar ook hypes en irritatie: het nieuws was er het afgelopen jaar vol van. Nu het jaar ten einde loopt, een dagelijkse terugblik op het nieuws. Deze aflevering: de opkomst en de val van Pokémon Go. -
-
-
Video
Pokemon Go: wat is er over van de hype?
Pokemon Go is vandaag exact één jaar oud. Over de hele wereld liepen jongeren gebogen over hun telefoons op zoek naar de virtuele beestjes die in de ‘echte wereld’ op hun mobieltje verschenen. Het doel van het spel was simpel: alle 150 verschillende pokemon vangen. -
'Pokémon Go is te vroeg uitgebracht, het is nu véél leuker'
Pokemon Go is vandaag exact één jaar oud. Over de hele wereld liepen jongeren gebogen over hun telefoons op zoek naar de virtuele beestjes die in de ‘echte wereld’ op hun mobieltje verschenen. Het doel van het spel was simpel: alle 150 verschillende pokemon vangen. Quin Jacobs is pokémontrainer van het eerste uur en speelt het spel nog dagelijks. Hij legt uit waarom Pokémon Go na een jaar nog steeds leuk is. Lees het hele artikel hier.