Kosmisch vuurwerk: Japan lanceert meteorenregen op bestelling
In 2012 schoot Japan zijn eerste commerciële satelliet de ruimte in. Knap, maar de techneuten uit het land van de rijzende zon hebben sindsdien niet stilgezeten. Gisteren lanceerde een Japanse start-up een nieuw technisch hoogstandje. Het resultaat van zeven jaar innovatie: een ‘meteorenregen op bestelling’.
Japan zou Japan niet zijn als er geen ruimte voor gadgets in het uitspansel is. Terwijl buurland China plantjes kweekt op de voor ons immer onzichtbare achterzijde van de maan draait er op 500 kilometer hoogte nu een Japanse microsatelliet met kosmisch vuurwerk door het zwerk.
De satelliet is gevuld met 400 balletjes die, wanneer ze worden afgeworpen, een paar seconden kleurige streepjes in de atmosfeer trekken. De eerste kunstmatige meteorenregen zal in het voorjaar van 2020 boven Hiroshima plaatsvinden. Miljoenen mensen moeten het spektakel van ‘buitenaardse proporties’ kunnen zien.
Om het kosmische vuurwerk voor elkaar te krijgen, werkt techfirma ALE uit Tokyo samen met wetenschappers en ingenieurs van diverse Japanse universiteiten, lokale overheden en een aantal zakelijke geldschieters. De nu gelanceerde satelliet is de eerste van een ruimtevloot van zeven.
Overal ter wereld
ALE richt zich met zijn ‘meteorenregen op bestelling’ niet alleen op Japan, maar heeft de hele wereld op het oog. Als alle satellieten hun rondjes draaien, kunnen de kleurrijke meteoren overal ter wereld worden afgeleverd en bij heldere hemel vanaf de grond worden bewonderd, zegt het bedrijf.
Eenmaal boven de plek van bestemming worden de balletjes met de juiste snelheid en richting naar de aarde geschoten. Afhankelijk van de chemische samenstelling van de in Japan gemaakte meteoren kan de klant zelf de kleuren van het spektakel kiezen.
Goed bewaard geheim
Waaruit de inhoud van de ‘vallende sterren’ bestaat, blijft overigens een goed bewaard geheim. Feit is dat de nepmeteoren, die in groepjes van 20 per keer worden losgelaten, compleet in de dampkring opbranden en geen gevaar voor de aarde opleveren, legt techbedrijfje ALE uit.
De volgende van de nog restende zes lanceringen staat ergens in juni van dit jaar gepland. Een leuk stukje siervuurwerk kost tegenwoordig al de hoofdprijs, maar wat een eigen sterrenparade moet gaan kosten, houdt ALE voorlopig in het duister. Goedkoop zal het niet zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Marthe’s queer-video’s zijn een hit onder haar 1 miljoen volgers op TikTok: ‘Gay zijn moet normaal worden’
De meeste mensen die niet op TikTok zitten, zullen haar kennen van haar modellenwerk, maar inmiddels wordt Marthe Woertman (22) op straat vooral herkend door haar TikTok-volgers. En dat is niet zo gek, want de teller staat sinds kort op 1,1 miljoen volgers. Met haar video’s probeert Marthe queer zijn te normaliseren. Met succes: vooral de TikToks waarin ze zowel haar mannelijke als vrouwelijke kant belicht, maken veel los. ,,Dan krijg ik berichtjes van volgers die zich dankzij mij ook mannelijker durven te kleden. Daar doe ik het voor.” -
De beste games voor...
De beste games om met je kind te spelen: van deze spellen geniet je samen
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games om samen met je kind te spelen. -
PREMIUM
De Russen kunnen Nederland zo platleggen, stellen experts: ‘Eén verkeerde klik en ze zijn binnen’
Onze digitale veiligheid staat meer dan ooit onder druk. Criminelen willen onze gegevens pikken en de Russen kunnen ons land platleggen. Inlichtingendiensten uit binnen- en buitenland spreken al jaren over Russische cyberaanvallen op andere landen. Wat is hiervan waar en wat zijn de gevolgen voor Nederland? ,,Ze kunnen onze sluizen openzetten.’’ -
Deze ‘nerd uit Drachten’ won de Apple Design Award: ‘Werken met Steve Jobs was cool, maar dit is mijn ultieme droom’
Op Apple’s softwareconferentie WWDC won Sebastiaan de With deze week met camera-app Halide Mark II de hoofdprijs. De Apple Design Award ging mee in de handbagage en bleek op Schiphol al direct een geweldige blikvanger – op het röntgenapparaat van de douane. -
Gameshows in de zomer
Gamebeurs E3 is niet meer, toch strooien gamemakers via deze streams met nieuws
Dit was altijd de week van gamebeurs E3, waar het grootste gamenieuws voor het komende jaar bekend wordt gemaakt. De beurs is er dit jaar niet, maar de komende dagen doen uitgevers en gamebedrijven toch veel uit de doeken. Zet deze livestreams dus met rood in je agenda.
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.