KPN in zee met Huawei, maar niet voor hart 5G-netwerk
KPN zal Huawei niet uitsluiten bij de bouw van zijn nieuwe 5G-netwerk. De Chinezen worden echter niet ingeschakeld voor de kern van het supersnelle mobiele net. Dat heeft KPN vanmorgen bekendgemaakt.
KPN hintte er al langer op, maar hoewel Huawei in steeds meer Westerse landen onder vuur ligt wegens spionagegevaar, gaat het Chinese bedrijf niet in de ban bij de bouw van het nieuwe 5G-net. ‘Voor de modernisering van het mobiele radio- en antennenetwerk heeft KPN een voorlopige overeenkomst gesloten met Huawei, een wereldleider in radio en antenne-technologie’, stelde Nederlands grootste telecombedrijf vanmorgen in een verklaring.
Voor de kern van het 5G-netwerk zal wél een Westerse partner worden geselecteerd, aangezien het hart de meest cruciale hardware bevat. Mogelijke spionage valt volgens specialisten daar het moeilijkst te detecteren.
Mogelijke ban Huawei
De overeenkomst bevat overigens een clausule waarmee KPN onder de deal uit kan, mocht het kabinet Huawei in de ban doen. Die kans is niet onrealistisch: een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt voorstander van het weren van Huawei, mede omdat de AIVD steeds luider waarschuwt voor de gevaren van Chinese staatsspionage via techbedrijven. De onlangs uitgekomen spionage bij chipmachinefabrikant ASML heeft de zorgen in Den Haag verder aangewakkerd.
Ook in andere westerse landen ligt Huawei onder vuur, waarbij de VS zich het hardst opstellen. President Trump zet westerse bondgenoten onder druk om Chinese techbedrijven te weren. Dat sorteert (deels) effect. Zo mag Huawei in Groot-Brittannië slechts beperkt meewerken aan nieuwe 5G-netwerken. Australië weert Huawei helemaal. Duitsland en België weigeren voorlopig echter het Chinese bedrijf uit te sluiten.
Volgende maand komt het kabinet met een nieuwe China-strategie, waarin ook eventuele restricties aan Huawei zullen zitten. ‘Deze voorlopige overeenkomst kan aangepast of teruggedraaid worden om deze in lijn te brengen met het toekomstige beleid van de Nederlandse overheid’, stelt KPN dan ook. Het telecombedrijf zegt bij het selecteren van netwerkbouwers zijn veiligheidsbeleid aan te scherpen.
Huawei goed en goedkoop
Het telecombedrijf beklemtoont voor zijn netwerken een zogenaamd ‘multivendor’-beleid te voeren, waarbij het niet afhankelijk is van één specialist, maar meerdere afnemers inschakelt. Voor het vaste netwerk schakelt KPN bijvoorbeeld het Finse Nokia in.
Probleem is dat Huawei volgens telecomkenners niet enkel goed is, maar ook zeer concurrerend qua prijs. Westerse specialisten als Ericsson en Nokia zijn naar verluidt beduidend duurder. Het weren van Huawei kost KPN en andere providers dus veel geld. Vandaar dat bedrijven er ook niet happig op zijn. Zo is het gehele mobiele netwerk van T-Mobile door Huawei aangelegd. Ook Vodafone werkt met de Chinezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM25
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Spionagezaak dwingt kabinet tot snel besluit over aanleg 5G
De spionagezaak rondom ASML brengt het kabinet in verlegenheid. Al maanden wacht de Tweede Kamer op een besluit over de betrokkenheid van Chinese bedrijven bij de aanleg en gebruik van het nieuwe 5G-netwerk. Door dit schandaal kan het kabinet niet langer dralen. -
Stress over wat en hóé te koken vanavond? Probeer deze apps
Zit jij ook regelmatig met je handen in het haar over wat je vanavond moet koken, of heb je juist een ambitieus kookproject en geen flauw idee waar je moet beginnen? Deze apps helpen je een handje in de keuken. -
De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij.
-
PREMIUM
Bespioneert China ons via de apparatuur en mobieltjes van Huawei?
De arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou in Canada vormt het nieuwste hoofdstuk in de kruistocht van de VS tegen Chinese telecomgigant Huawei. Ook in Nederland bestaan er toenemende zorgen over het bedrijf. -
-
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Techneuten Tim en Thijs ontmaskeren stropers in Afrika: ‘In de jungle heb je niks aan een gelikt product’
Ze ontwikkelden een goedkope drone om illegale houtkap te ontdekken, wisten van vijandige strijders in Oeganda vrienden te maken. Nu proberen ze de stropers in het Afrikaanse regenwoud te ontmaskeren. Tim en Thijs werken vanuit Den Haag aan wereldproblemen. Met behulp van slimme techniek.