KPN-topman is niet persoonlijk verantwoordelijk voor 5G
De topman van telecombedrijf KPN, Joost Farwerck, is niet persoonlijk verantwoordelijk voor het 5G-netwerk, de veiligheid ervan of de gezondheidsclaims die ermee samenhangen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald, na een kort geding van de Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) tegen de KPN-topman.
Delen per e-mail
Volgens de bond brengt het 5G-netwerk schadelijke stralingen met zich mee. De bond wilde in een kort geding een verklaring van Farwerck waarin hij stelde dat het netwerk geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen die aan de straling worden blootgesteld.
Kort geding
De rechtbank oordeelde dat van de KPN-topman gevraagd wordt een garantie af te geven, maar daar is een kort geding niet voor bedoeld. Ook zou de voorzieningenrechter door het opleggen van de verklaring buiten zijn bevoegdheden treden, meent de rechtbank.
Verder is niet Farwerck, maar KPN verantwoordelijk voor de uitrol van het 5G-netwerk, aldus de rechtbank. ,,Het enkele feit dat de CEO van KPN eindverantwoordelijk is, is anders dan de bond stelt, volstrekt onvoldoende voor het aannemen van zijn aansprakelijkheid als bestuurder."
De NBO heeft ook een kort geding aangespannen tegen de topmannen van T-Mobile en VodafoneZiggo. Die zaken dienen respectievelijk maandag 7 december in de rechtbank van Den Haag en donderdag 10 december in de rechtbank van Lelystad.
Stop5GNL
Dit is niet het eerste kort geding tegen 5G in Nederland. In april dit jaar spande Stop5GNL al een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid om de aanleg van het 5G-netwerk tegen te houden, maar deze werd verloren door de stichting.
Stop5GNL noemde de uitrol van de vijfde generatie telecomapparatuur onrechtmatig. 5G werkt op een andere frequentie, waarmee meer antennes nodig zijn om een gebied te beslaan dan met het huidige 4G-netwerk het geval is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oplichters sturen meer nepmails namens Belastingdienst: ‘Berichten lijken steeds echter’
Criminelen proberen steeds vaker geld af te troggelen door e-mails of app- en sms-berichten naar mensen te sturen uit naam van de Belastingdienst. Vorig jaar kreeg de Belastingdienst 162.624 meldingen binnen van cybercrime. Dit waren er in 2017 nog ongeveer 7700. De Belastingdienst spreekt van een groeiend fenomeen en een zorgwekkende ontwikkeling. -
PREMIUM
ANGELA KIJKT TV Het leken heel gewone mannen. Tot één de kop afbeet van een levende vis
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie. -
‘Eind 2020 hebben meer dan miljard mensen toegang tot 5G’
Tegen het eind van dit jaar wonen naar verwachting meer dan een miljard mensen in het dekkingsgebied van een 5G-netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van technologiebedrijf Ericsson. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
wereldrecord Record aan flarden: 2,4 miljoen mensen kijken live naar onthulling Fortnite-skin Spaanse streamer
De Spaanse Twitch-streamer David ‘TheGrefg’ Martinez heeft gisteravond een kijkersrecord verpulverd. Er keken op het piekmoment 2,4 miljoen mensen naar de live-uitzending waarin zijn persoonlijke Fortnite-skin werd onthuld.
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
DEN wint met slim deurslot innovatieprijs op online beurs in Las Vegas
ENSCHEDE - De CES in Las Vegas is met 170.000 bezoekers de grootste elektronicabeurs ter wereld. Maar dit jaar bevond de stand van DEN Smart Home - dochterbedrijf van slotenfabrikant Ankerslot uit Enschede - zich in het eigen kantoor van directeur Van der Wal en collega’s. De online versie van de CES leverde het bedrijf wel twee innovatie-awards op. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.