KPN zet mes in merken: XS4All, Telfort en Yes Telecom verdwijnen
UpdateKPN stapt op termijn van zijn andere merknamen af. Daardoor verdwijnen bekende namen als XS4All, Telfort en Yes Telecom. Het telecombedrijf richt zijn aandacht meer op hoofdmerk KPN. Voor klanten verandert voorlopig niets.
KPN boekt al enkele jaren veel succes met het gecombineerd aanbieden van telecomdiensten. Door klanten allerlei extraatjes te geven als ze internet, tv, mobiele en vaste telefonie tegelijk afnemen, lopen die veel minder snel weg. Als KPN merken als Telfort en XS4All schrapt en onderbrengt onder de vlag van KPN, valt die strategie gemakkelijker en goedkoper overal uit te voeren.
Met de strategische wijziging denkt het telecombedrijf zijn klanten ‘een nog betere gebruikservaring te bieden’. KPN reageert verder op de toegenomen concurrentie van onder meer VodafoneZiggo en het nieuwe fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Zij kopiëren KPN’s succesvolle alles-in-éénstrategie of proberen dat te doen.
Met name het stoppen met XS4All is opvallend. Het merk is de eerste internetprovider voor particulieren en dateert uit 1993. Het merk bood veel Nederlanders hun eerste ervaring met het internet en bezit ook nu nog een uitstekende reputatie. Het werd door de Consumentenbond meerdere keren uitgeroepen tot beste provider van Nederland, waaronder vorig jaar nog.
Hi
Tegelijk is de stap minder verrassend dan die lijkt. KPN is al langer bezig met het evalueren van zijn merkenportfolio. In 2015 werd jongerenmerk Hi al geschrapt. Daarna ging het bedrijf verder als KPN. Het moederbedrijf sloot 52 winkels. Hi werd in 1996 opgericht.
Voor klanten verandert er voorlopig niets. Contracten lopen gewoon door en tarieven blijven ongewijzigd. Klanten zullen alleen op termijn KPN-klanten worden, zegt een woordvoerder tegen deze krant.
In hoeverre de wijziging tot ontslagen leidt, is nog onduidelijk. Op bepaalde afdelingen van de betreffende KPN-merken, bijvoorbeeld bij de marketingdivisies, zullen naar verwachting banen verdwijnen. Aantallen noemde KPN niet.
Ibarra
KPN benadrukt dat het bedrijf er alles aan zal doen om werknemers te herplaatsen binnen het bedrijf, aldus een woordvoerder. Het schrappen van de merken is volgens haar onderdeel van een breder plan, waarvan de details nog verder worden uitgewerkt.
Sinds vorig jaar april heeft KPN in Maximo Ibarra een nieuwe topman. Hij sprak bij zijn aantreden al uit dat hij het bedrijf wil versimpelen. Inmiddels wordt steeds duidelijker welke koers de Colombiaanse-Italiaan wil varen. Eind november kondigde KPN al aan fors voor 350 miljoen euro in de kosten te willen snijden. Zo speelt Ibarra geld vrij voor investeringen in glasvezel. Eerder voerde de topman ook al diverse wijzigingen door in het hoge management.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen. -
Deze harde schijf met touchscreen is een digitale kluis
Een reservekopie van je belangrijkste bestanden op een externe harde schijf of USB-stick kan nooit kwaad, totdat je de schijf kwijtraakt en de gelukkige vinder vrije toegang heeft tot al jouw data. Om dat te voorkomen, maakte Kingston van hun Ironkey VP80ES een volledig beveiligde digitale kluis. Maar is die veiligheid het hoge prijskaartje waard? -
Zo voorkom je dat hackers op afstand meekijken via je webcam
Microsoft Teams, Google Meet, Zoom: videobellen is een vrijwel dagelijkse bezigheid geworden. Maar terwijl je webcam overuren draait, kijken hackers maar al te graag met je mee; of het nu is om te gluren of om op zoek te gaan naar materiaal om je mee te chanteren. Zo maak je het hackers niet te makkelijk. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
We gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie op school. Waarom?
Een computer die de gezichtsuitdrukking van jouw kind analyseert om te kijken of ze het naar haar zin heeft, daarna haar huiswerk controleert en haar leraar advies geeft over hoe hij beter les kan geven: het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het gebeurt nu al. Wat heb je aan kunstmatige intelligentie in het onderwijs, en is het een goed idee?
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUMInterview
Nieuwe Italiaanse topman Maximo Ibarra maakt oer-Hollandse KPN warm en sexy
Maximo Ibarra wilde zeebioloog worden, maar is nu KPN’s eerste buitenlandse topman. De 49-jarige Italiaanse Colombiaan brengt een dosis Latijnse charme en flair die het oer-Hollandse telecombedrijf nog niet kende. Een kennismakingsinterview. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”